Foto: Vida Press
Keha
27. september 2019, 10:20

ÄRA JOO EETERLIKKE ÕLISID! Riskid maksakahjustuse ja muude hädadega (1)

Looduslik ei tähenda alati ohutut. Terviseameti mürgistusteabekeskus hoiatab, et eeterlike õlide sisse võtmine võib lõppeda tõsise mürgistusega – näiteks eugenooli sisaldav nelgiõli tekitab seespidisel tarbimisel muuhulgas maksapuudulikkust.

Mürgistusteabekeskuse peaspetsialisti Mare Oderi sõnul tuli eelmisel nädalal abipalve inimeselt, kes oli internetist lugenud  soovitust võtta parasiitide vastu niinimetatud puhastuskuuri raames purustatud nelki, koirohtu ja kassiküünt. Ta oli võtnud sellist kooslust kahe nädala jooksul ühe kapsli kaupa päevas. Patsient kurtis valu maksa piirkonnas ning sügelust üle keha. „Nii tujooni sisaldav koirohi kui toksiin eugenooli sisaldav nelk on teadaolevalt mürgised taimed, nelgiõli kasutamist seespidiselt me kindlasti ei soovita. Eugenool tekitab maksapuudulikkust, suurte koguste korral ka kesknärvisüsteemi pärssimist ja krampe,“ ütles Oder.

Ohutut kogust nelgiõli manustamiseks teaduspõhised allikad välja ei too – kõik allikad soovitavad seda kasutada ainult välispidiselt, suukaudsel manustamisel tuleb olla tähelepanelik mürgistussümptomite suhtes. Sellised taimed nagu nelk või koirohi ei ole ravimid ega ka laiemalt tunnustatud toidulisandid, seega puuduvad meditsiinilistes andmebaasides ka nendest jahvatatud pulbrite toksiliste annuste piirkogused. Nende taimede toksilisest toimest on põhiliselt olemas juhtumiraportid nendest kordadest, kui inimestega juba midagi juhtus - näiteks lastel on ägeda mürgistuse saamiseks piisanud paarist milliliitrist.

Ka taimsed vahendid võivad olla ohtlikud

Taimsete preparaatide toimeainesisaldus sõltub suuresti taime kasvutingimustest, kuid kvaliteedikontrolli puudumise tõttu võib mõni preparaat sisaldada aga hoopiski muid koostisaineid. Nn sajaprotsendiliste taimsete ravimite analüüsimisel on nii mõnigi kord leitud, et need ei sisalda toimeainet üldse või sisaldavad lisaks sellele mitmeid keemilisi ühendeid, mis taimedest sinna kindlasti ei sattunud.

Maksakahjustuse sümptomid hakkavad tavaliselt ilmnema 24 tundi peale mürgistuse kujunemist. Kui soovitakse kasutada loodusravi, on kapslite asemel ohutum tarvitada ümbertöötlemata ravimtaimi.

„Kui keegi on ilusa jutuga müügitöö tulemusena kasutanud eeterlike õlisid seespidiselt, siis soovitame tungivalt lõpetada selliste ainete manustamine ja vajadusel teha perearsti juures maksanäitajate analüüsid. Maksakahjustuse korral on ravi sümptomaatiline ja perearst kindlasti oskab seda korraldada,“ ütles Oder.

„Tuletame inimestele meelde, et looduslik ei võrdu ohutuga.  Looduslikud on ka roheline kärbseseen, tsüaniid ja radiatsioon. Imeravimeid ei ole olemas ning müügijuttu kuulates tuleb säilitada kriitiline mõtlemine.“

Terviseameti mürgistusteabekeskuse infoliin 16662 on  avatud ööpäev ringi kõikidel nädalapäevadel nii elanikele kui ka tervishoiutöötajatele. Helistamine on anonüümne ning kohaliku kõne hinnaga (välisriigist helistades +372 7943 794).

Lisainfo: www.16662.ee