Foto: Vida Press
Uudised
27. september 2019, 11:17

GRIPIHOOAEG LÄHENEB: tänavu saab taas apteekides haiguse vastu vaktsineerida

Gripihooaja ametlikuks alguseks loetakse aasta 40. nädalat, mis langeb harilikult oktoobri algusesse. Et haiguse vastu oleks lihtne ja mugav vaktsineerida, saab seda ka tänavu teha apteekides.

Gripihooaja eel arutasid sotsiaalministeerium, terviseamet, ravimiamet ning Eesti apteekide ühendus, Eesti apteekrite liit, Eesti proviisorite koda ja Eesti perearstide selts gripi vastu vaktsineerimise korraldamist apteekides.

Terviseameti peadirektori Merike Jürilo sõnul on oluline, et vaktsineerimine  oleks võimalikult lihtne. „Grippi haigestumine on inimesele mitmetahuline katsumus: lisaks tõsiasjale, et gripp on tõsine nakkushaigus, viib see inimese eemale tööst ja  hobidest ning võib kaasa tuua ka raskeid tüsistusi,“ ütles ümarlaual osalenud Jürilo. Eelmisel aastal võtsid inimesed väga hästi vastu võimaluse end  vaktsineerida apteekides. „Seega saab apteekide ja tervishoiuteenuse osutajate koostöös säärast võimalust kasutada ka sel hooajal. Patsiendi tervise huvides kehtivad loomulikult kõigile vaktsineerijatele ranged nõudmised ning toimingut saab läbi viia ainult tervishoiutöötaja.“

Kes peaks end vaktsineerima?

Vaktsineerimist hooajalise gripi vastu soovitatakse kõikidele, kuid erilist tähelepanu tuleks pöörata riskirühmadesse kuuluvatele inimestele, nt immuunpuudulikkusega lastele ja täiskasvanutele ning neile, kes saavad pikaajalist immuunsust pärssivat ravi. Gripi vastu tuleks vaktsineerida neid, kellele on tehtud organisiirdamine, HIV-positiivseid, rasedaid, 65-aastasi ja vanemaid ning lapsi alates kuuendast elukuust.

Vaktsineerida tuleks ka neil, kes puutuvad töö tõttu kokku paljude inimestega või kes põevad kroonilisi haigusi, näiteks diabeeti või kroonilisi kopsu-, neeru- ja südamehaigusi.

Sel aastal tuleb Eestis müügile ligi 200 000 doosi gripivaktsiini. Haigestumise kõrgperiood on Eestis jaanuaris-veebruaris.

Eelmisel gripihooajal vaktsineeris end gripi vastu üle 92 000 inimesr ehk 7 protsenti Eesti elanikkonnast. Apteekides vaktsineeris end 2017/2018. aasta gripihooajal gripi vastu üle 9000 inimese.