Moodsad kroonid sarnanevad pärishammastele.Foto: Vida Press
Hea nõu
29. september 2019, 11:00

PANE NAERATUS SÄRAMA! Millega saab asendada puuduvaid hambaid? (6)

Naeratus on inimese visiitkaart. Missugused võimalused on asendada puuduvaid hambaid? Mida teha, kui oma hambaid on vähe või pole neid üldse?

„Olukorda, kus midagi teha ei saa, üldjuhul ei ole. Alati on võimalik leida ravilahendusi,“ ütleb Implantoloogiakliiniku juht Monika Alango.

Teda kurvastab inimeste teadmatus, mille tõttu maksavad just vanemad inimesed sageli üle.„ Kvaliteetset hambaravi saab ka soodsamalt, kui oskad valida.“

Ta selgitab, et proteesimine on hamba või hammaste asendamine tehiskonstruktsiooniga, mille valmistamisel osaleb ka hambalabori tehnik. Suust mitte-eemaldatavad ravilahendused on hambakroon, hammaste sild ja implantaat. Suust äravõetavad on pool- ja täisproteesid. 

Foto: Pixabay

Moodsad kroonid sarnanevad pärishammastele

Hambakroone ja –sildu paigaldatakse nii juureravitud kui ka elus (hambanärviga) hammastele. Kaasaegsed kroonid on tsirkooniumist või keraamikast, hästi vastupidavad ja ilusad ehk äravahetamiseni sarnased pärishammastele. 

Hambasildadega asendatakse üldjuhul 1–2 hambatühimikku ja need tsementeeritakse naaberhammastele. Nii tekivad 3–4 hambakroonist koosnevad hambasillad. Endiselt on võimalik saada laboritööna ka metallokeraamilist krooni, mis on hinnalt soodsam.

Implantaadile paigaldatavad hambakroonid ja -sillad on Alango sõnul soovitavalt kvaliteetsest tsirkooniumist, kuid need on kallimad, kuna kroonidele lisandub implantaadiga ühildumise süsteem. „Soovitatav on valida kruvitav implantaadikroon, mida saab vajadusel lihtsamalt eemaldada.“

Foto: Pexels

Kui puudu on palju hambaid

Kui puudu on palju hambaid, siis on soodsaim ravilahendus akrüülplastist osaline- või täisprotees. Selline protees võib olla ka ajutine lahendus implantaatide luustumise ajaks.

„Osaline- ehk partsiaalprotees asendab osaliselt puudu olevaid hambaid ja kinnitub metallist klambritega olemasolevatele hammastele. Võimalik on teha ka plastist klambreid, kuid nende miinus on halb reguleerimisvõimalus ja kergem purunemine. Samuti võib teha büügelproteesi, kus osaliselt asendab plastikut metallkarkass. Selle lahenduse plussiks on parem istumine tänu väiksematele mõõtmetele, kuid miinusteks on kallim hind ja uute hammaste lisamise võimaluse puudumine. Akrüülplastist proteesidele saab hambaid vajadusel hiljem juurde panna.

Täis- ehk totaalprotees on lahendus siis, kui oma hambaid enam ei ole. Saab teha osalise suulaega plastist täisproteesi, kui kogu suulae katmine tekitab ebamugavust. Kui hambakaare luuvallid ei ole väga lamendunud, on võimalik kanda täisproteese ka liimita, kuid enamikel juhtudel tuleb siiski kasutada proteesiliimi,“ selgitab Alango.

„Veelgi paremaks fikseerimiseks on võimalik paigaldada hambakaartele 3 või 4 implantaati, millele saab akrüülplastist proteesid kinnitada spetsiaalsete „trukkidega“. Neid saab puhastamiseks eemaldada ja need püsivad hästi suus. See aga eeldab head luukvaliteeti“.

Foto: Pixabay

Arsti juures tuleb käia mitu korda

Hambakroonide ja -sildade paigaldamiseks on vaja käia  proteesiarsti juures vähemalt kahel korral. Esiteks peab hindama olukorda ja vajalik võib olla  röntgenülesvõte. Kui tingimused sobivad proteesimiseks, siis lihvitakse hambapind ja võetakse jäljendid laborile. Elusa hamba korral kaetakse lihvitud pind ajutise krooniga. Püsivkroon või -sild tsementeeritakse järgmisel ravikohtumisel.

Hambaproteesidega on vaja planeerida rohkem külastusi. Esimesel konsultatsioonil vaadatakse olukord üle ja pakutakse välja võimalikud lahendused. Samal korral on võimalik võtta ka jäljendid. Osalise- ja täisproteesi korral on proteesiarstil ja laboritehnikul vaja teha koostööd kolmes etapis. Teisel korral vaadatakse üle hambumuse sobivus, kolmandal tehakse proteesiproov ja neljandaks külastuseks on protees valmis. Järelkontrolle ja korrigeerimisi tehakse vastavalt vajadusele. „Kui inimestel oleks sarnane hambumus, oleksid proteesid laiatarbekaubana müügil,“ muigab Alango.

Innovatiivsemate lahendustega tuleb arvestada pikema raviperioodiga, kuna implantaadid peavad luustuma ja vaja võib minna ka luuplastikat. Implantatsioonitööde maksumus jaotub kogu raviperioodile, mis on keskmiselt 3–6 kuud.

Täiskasvanute proteesihüvitis

Haigekassa proteesihüvitis on kolmeks aastaks 260 eurot. Proteesimiseks aega kinni pannes tasub kindlasti küsida, kas kliinikul on hüvitise pakkumiseks haigekassaga leping. Hambaarstid, kelle juures saab soodustust kasutada, leiab haigekassa kodulehelt haigekassa.ee/hambaravi-partnerid.

Proteesihüvitis arvatakse maha raviarvelt hambaarsti juures. Haigekassale hiljem taotlust esitada ei saa.

Proteesihüvitist on õigus saada ravikindlustatud

  • pensionäridel, kellel on riikliku pensionikindlustuse seaduse alusel määratud töövõimetuspension või vanaduspension
  • osalise või puuduva töövõimega inimestel
  • üle 63-aastastel inimestel
 Allikas: Haigekassa