Kogu maailma süveneb probleem, et antibiootikumid ei mõju enam alati.Foto: Vida Press
Uudised
30. september 2019, 11:22

RAVIMID EI MÕJU: bakterid oskavad teha striptiisi ja antibiootikumid ära petta

Bakterid on nutikad. Suurbritannias tehtud uue uurimuse järgi oskavad bakterid teha strippi ja antibiootikumid segadusse ajada, mistõttu ravi ei mõju ning põletik tuleb ikka ja jälle tagasi, kirjutab BBC. 

See juhtub nii. Mõnede antibiootikumide, näiteks penitsilliini toime põhineb sellel, et need härivad bakteri rakuseina toimet. Rakusein on bakteri väline osa, mis seda kaitseb. Uurijate arvates võib rakuseina käsitleda kui riietuseset, mis äratab tähelepanu ja mida saab ära võta, kui antibiootikum tuleb külla.

See on bakteri ellujäämistaktika. Kui antibiootikumi mõju lõpeb, paneb bakter end taas riidesse ehk loob uue rakuseina ja jätkab inimkehas oma pahategusid.

Bakterite käitumist uuriti Suurbritannias Newcastle`i ülikoolis. Uurijate arvates võib nähtus selgitada, miks mõned infektsioonid tulevad ikka ja jälle tagasi. Uuringus vaadeldi kolmekümmet eakat patsienti, kellel kordusid kuseteede põletikud. Siht oli välja selgitada, miks antibiootikumid ei päästa neid probleemist.

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni WHO arvates on antibiootikumiresistentsus üks maailma suurimatest tervishoiuprobleemidest.  Uurimuse eesmärk on leida uusi võimalusi, kuidas ravida paremini põletikke.