Köha on organismi kaitsemehhanism, vabastamaks hingamisteid võõrkehadest ning limast, mis on sinna kogunenud. Foto: Vida Press
Hea nõu
2. oktoober 2019, 06:00

KÖHA EI LÄHE ÜLE? Millal võib selle taga olla tõsisem tõbi? (4)

Köha on ebameeldiv ning tekitab ebamugavust. Miks me köhime ning mida me saame selle vastu teha, selgitab Südameapteegi proviisor Aleksandr Sei.

Köha on organismi kaitsemehhanism, vabastamaks hingamisteid võõrkehadest ning limast, mis on sinna kogunenud. Vahel võib olla tegu ka mõne tõsisema haigusega või ka ravimite kasutamisest tingitud köhaga.

Köhimine on spontaanne organismi poolt esile kutsutud refleks nagu ka näiteks silmade pilgutamine või aevastamine, mille eesmärk on kaitsta organismi.

Proviisor Aleksandr Sei Foto: Erakogu

Kas köha võib olla ohtlik?

Akuutseks peetakse köha, kui see kestab kaks kuni kolm nädalat. Sellist köha põhjustab näiteks külmetushaigus ning enamasti ei ole see inimesele ohtlik. Tavaliselt läheb see ise üle ning soovitatav on kasutada leevendavaid ning paranemist kiirendavaid köhavastaseid preparaate.

. Foto: Tiina Kõrtsini

Kui köha kestab pikemalt, siis on tegemist kroonilise köhaga ning põhjuseid võib olla mitmeid, kaasa arvatud tõsised haigusseisundid nagu kopsupõletik. Kroonilise köhagal tasub pöörduda perearsti poole, et selgitada välja selle täpne põhjustaja, välistamaks hilisemaid tüsistusi.

Mis võib tekitada köha?

  • Ülemiste hingamisteede infektsioon

See on enim levinud akuutse köha põhjus, mille on enamasti tekitanud viirused. Sellega kaasneb üldjuhul ka nohu, palavik ning halb enesetunne. Köha on alguses kuiv ning kinnine ning infektsiooni arenedes muutub sekreedirohkeks.

  • Allergeenid

Heinapalaviku sümptomiteks on kuiv köha, vesine nina ja aevastamine ning selle põhjustajaks on allergeenid. Sümptomid esinevad senikaua, kuni on kokkupuude allergeeniga. Köha ning teiste sümptomite leevendamiseks saab kasutada allergiavastaseid vahendeid. Astma on tõsisem vorm allergeenidest põhjustatud köhast, mis vajab arsti sekkumist.

  • Maohape

Kuiv ning ärritunud köha tekib siis, kui maohape satub söögitorru. Söögitoru ärrituse tagajärjel tekib kuiv köha ning lisaks võib olla kibe maitse suus. Tihtipeale vaevavad neid inimesi ka liigse maohappesusega tingitud probleemid. Kiireks leevenduseks sobivad maohapet neutraliseerivad preparaadid ning samuti võib kasutada ka maohape teket pärsivaid preparaate.

  • Pidev kokkupuude lendlevate ärritajatega

Siia alla kuulub näiteks suitsetamine, mille tagajärjel tekib hingamisteedes põletik. Köha on üldjuhul kuiv, kuid võib eralduda ka sekreeti.

  •  Ravimid

 AKE inhibiitorid on vererõhku alandavate ravimite rühm, mille sage kõrvaltoime on kuiv köha. Köha kaob ravimi vahetamisel teise arsti poolt määratud ravimi vastu.

Viirusliku köha leevendus ning ravi

 Apteegis leidub mitmeid vahendeid nii köha leevendamiseks kui raviks. On nii looduslikke kui sünteetilisi vahendeid. Kõige levinumad on siirupid, tabletid, vees lahustuvad tabletid, spreid, losengid ning auru tegemiseks mõeldud ravimid. Köhavastaseid toimeained ka osades preparaatides, mis on mõeldud mitme sümptomi leevendamiseks nagu palavik, valu, nohu ja köha.

Valikus on nii rögalahtistavaid kui ka köha pärssivaid, samuti põletikuvastaseid vahendeid.

Foto: Pixabay

Millal minna arsti juurde?

Kui köha on väga intensiivne, rohke sekreediga ning kestnud muutumata kujul üle kahe nädala, siis peaks pöörduma arsti poole.

Kutsu kiirabi, kui esinevad sümptomid nagu:

● tugev hingamisraskus

 ● paistetunud nägu

 ● tugev valu rinnus

 ● verine sekreet