VEPA Käitumisoskuste Mäng aitab vähendada noorte käitumisprobleeme ja toetab laste arengut ja edasijõudmist koolis. Foto: Vida Press
Meeled
7. oktoober 2019, 12:04

VAIMSE TERVISE HÄIRED LASTEL: neid aitab ennetada käitumisoskuste mäng

Uuringud näitavad, et vaimse tervise probleemid aina suurenevad. Hinnanguliselt kogeb kolmandik inimestest elu jooksul mõnda vaimse tervise häiret. Kuna pool vaimse tervise probleemidest saab alguse enne 14. eluaastat, on oluline panustada ennetusele laste ja noorte seas.

Kindlustamaks, et ennetus toob ka reaalselt kasu, tuleb selle mõju põhjalikult hinnata. Tervise Arengu Instituut (TAI) viis 42-s Eesti koolis läbi ennetusprogrammi VEPA mõju hindava uuringu, milles selgus, et metoodika avaldab positiivset ja pikaaegset mõju laste käitumisele ning vaimsele tervisele.  Uuring soovitab programmi Eesti koolides laialdasemalt kasutada.

VEPA Käitumisoskuste Mäng on rahvusvaheliselt tunnustatud ja tõenduspõhine ennetusprogramm, mis vähendab noorte käitumisprobleeme ja toetab laste arengut ja edasijõudmist koolis. Programmi rakendatakse algklassides, kuid selle mõju avaldub ka nooruki- ja täiskasvanueas – pikaaegsete  uuringute järgi ennetab programm alaealiste õigusrikkumisi, uimastite tarvitamist ja vaimse tervise probleeme. VEPA arendab õpilaste enesejuhtimise oskust ja sotsiaalseid oskusi ning tegevusi saab kasutada nii koolis kui kodus.

VEPA Käitumisoskuste Mängu programmi elluviija on TAI, kes korraldab metoodika koolitust, annab välja koolitusmaterjale ja viib läbi hindamist. Meetodi kohta saab täpsemalt lugeda www.vepa.ee.