Taimne hot dog oa-tšillikastmega Foto: Britt Paju
Toiduuudised
1. november 2022, 16:59

10 LIHAMOODI VEGETOITU: pikkpoiss, hot dog ning mitmed muud üllatavalt lihavabad toidud

Liha ei pea olema ilmtingimata söömaaja staar. Need retseptid on traditsiooniliselt lihaga, ent meie kokad on loonud neist taimsed versioonid, maitsest kriimukestki järgi andmata. Mõnes retseptis on kasutatud küll loomseid produkte nagu mune või piimatooteid, ent neid on lihtne vegevariantidega asendada. 

Klikka retseptil: Taimne hot dog oa-tšillikastmega 

Taimne hot dog oa-tšillikastmega Foto: Britt Paju

Taimne hot dog ei tähenda järeleandmist maitses, täpselt samamoodi nagu ei ole seda tüüpi toit kohe automaatselt tervislik. Kuigi toitaineid leidub siin ehk rohkem kui harilikus hot dogis, peab oskama ka vegan-tänavatoitu süües piiri pidada. Proovimist väärt on see aga ka siis, kui sa taimetoitlane polegi.

Klikka retseptil: Vegetaarne pikkpoiss 

Vegetaarne pikkpoiss Foto: Jaan Heinmaa

Sojakohupiima ehk tofu võid retseptis asendada ka tavalise teralise kohupiimaga.

Klikka retseptil: Praetud kapsasteigid krapsaka tahiinikastmega

Praetud kapsasteigid krapsaka tahiinikastmega Foto: Jaan Heinmaa

Pannil soolases õlis praetud tavaline peakapsas pakub maitsekogemuse, mida nii tavaliselt ja tuttavalt köögiviljalt oodatagi ei oska. Prae kapsasektorid väljast julgelt pruunikaks, seest jäävad nad ikka parajalt krõmpsuks. Kapsa naturaalsele magusale maitsele on heaks lisandiks soolakas ja pikantne tahiinikaste. NB! Valmista roog kindlasti vahetult enne serveerimist – nii saad parima maitseelamuse! Roog sobib ka veganile, kui kasutada praadimiseks või asemel õli.

Klikka retseptil: Köögiviljakarri 

Köögiviljakarri Foto: Jaan Heinmaa

Suurepärane võimalus eelmisest või üle-eelmisest toidukorrast üle jäänud keedetud või ahjus küpsetatud köögiviljade kasutamiseks. Aromaatses karris saavad need täitsa uue ja värske olemise. Tänu lühikesele valmimisajale on see ideaalne argiõhtu eine.

Klikka retseptil: Bolognese kaste ubadest ja šampinjonidest 

Bolognese kaste ubadest ja šampinjonidest Foto: Jaan Heinmaa

Taimne pastakaste, mis ei jää sugugi alla hakklihaga valmistatud Bolognese kastmele. Maitsebuketis võidutsevad ikkagi küüslauk, tomat ja basiilik. 

Klikka retseptil: Pannipilaff kruupide ja seentega 

Pannipilaff kruupide ja seentega Foto: Mari-Liis Ilover

Hea näide sellest, kui lihtsalt valmiv ja samas maitsev võib olla üks kodune toit. Kruubid on siin roas tõesti imehead, aga kui sul on üle hoopis keedetud riisi, võid vabalt seda kruupide asemel kasutada. Seenteks sobivad just need, mis parasjagu olemas. Värsked kukeseened või puravikud, kupatatud metsaseened või šampinjonid – kõik sobivad hästi, andes roale just oma maitse ja näo.

Klikka retseptil: Täidetud paprikad ja tomatid 

Täidetud paprikad ja tomatid Foto: Oskari Värä

Sobib hästi nii eel- kui ka põhiroana serveerimiseks koos omatehtud tomatikastmega.

Klikka retseptil: Taimetoitlase lasanje 

Taimetoitlase lasanje Foto: Daisy Lappard

Täidise hulka võid lisada ka spinatilehti ja teisi endale maitsepäraseid lisandeid, ka seeni. See variant sisaldab mozzarellat, piima ja võid, nende asemel saad kasutada ka ökopoodides müügil olevaid vegan-variante. 

Klikka retseptil: Tofu-köögiviljakotletid sojajogurtikastmega 

Tofu-köögiviljakotletid sojajogurtikastmega Foto: Jaan Heinmaa

Soja ja tofut soovitatakse kasutada igapäevamenüüs lapsest alates. Kotletina on tofu kasutamisega hea algust teha.

Klikka retseptil: Köögivilja chilli 

Vürtsikas oa-paprika-tomatihautis. Valmistamisaeg u 30 minutit.