Ravimid kutsuti tagasi ennetava meetmena.Foto: Vida Press
Uudised
11. oktoober 2019, 12:48

VÄHIOHT! Suurbritannias kutsuti tagasi tuntud retseptiravim (2)

Suurbritannia arstidel paluti lõpetada tuntud kõrvetistevastase ravimi Zantaci ehk ranitidiini välja kirjutamine selle võimaliku vähkitekitava toime tõttu.

Rahvusvaheline skandaal hakkaks paisuma umbes kuu aega tagasi, kui selgus, et Zantacist on leitud nitrosodimetüülamiini (NDMA). NDMA on aine, mis on loomkatsetes suurendanud vähi tekke riski ning on seetõttu arvatavalt kantserogeenne ka inimestele.

Kas mures peaksid olema ka Eesti patsiendid? „Tõsi, Zantaci ravimit on ka Eesti patsiendid kasutanud, ent juba 2017. aastat pole seda ravimit enam Eestis müügil ja meie patsiendid seda ei kasuta," ütles Õhtulehele Eesti Ravimiameti müügilubade osakonna juhataja Margit Plakso.

"Mis puudutab ranitidiinipreparaate laiemalt, siis Euroopa Ravimiamet on alustanud ranitidiinipreparaatide andmete ülevaatamist ja hinnatakse, kas NDMA võib olla mingilgi moel ohtlik patsientidele, kes kasutavad ranitidiini."

Plakso sõnul on Eesti Ravimiamet peatanud nende ranitidiinipreparaatide väljastamise apteekidest, mis praeguseks teadeoleva info kohaselt võivad sisaldada NDMA.

Ohtu võetakse tõsiselt

Ehkki praegu pole leitud tõendeid, et need ravimid oleksid inimestele kahju teinud, võetakse võimalikku riski siiski väga tõsiselt. Ravimid kutsuti tagasi ennetava meetmena, kirjutab BBC.

Ravimifirma GlaxoSmithKline (GSK) kutsus Suurbritannias tagasi nelja tüüpi Zantaci – 150 mg /10 ml siirupi, 50 mg / 2 ml süstelahuse ning 150 mg ja 300 mg tabletid.

Inimestel, kes neid  juba kasutavad, soovitatakse seda jätkata, kuna ravimist loobumist peetakse tervisele suuremaks ohuks kui võimalikku vähiriski. Patsientidel soovitatakse siiski nõu pidada arstiga ja leida alternatiivne ravim.

Teisi sarnaseid tooteid, mida müüakse Suurbritannias retseptita ja mille on valmistanud eri tootjaid, tagasi ei kutsuta (nt Zantac 75 tabletid).

Väike kogus on ohutu

Zantaci toimeaine on ranitidiin ja seda kasutatakse mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandite raviks. Ranitidiini sisaldavaid ravimeid  müüakse ka Eestis.

Eesti Ravimiameti hinnangul pole ravimi lühiajalisel kasutamisel oht tõenäoline, kuid pikaajalist ravi vajavad patsiendid võivad nõu pidada oma arstiga ja vajadusel ravi muuta.

USA toidu- ja ravimameti hinnangul on leitud aine kogused nii väiksed, et vähemalt esialgu pole nõuet ravimi müük lõpetada.

Nitrosoamiine esineb näiteks toiduainetes, kosmeetikatoodetes, tubakas ja tubakasuitsus. Väga väikestes kogustes ei ole aine ohtlik, kinnitab Eesti ravimiamet.