Pisipoiss saab nüüd hakata elama tavalise lapse elu. Foto: Erakogu
Uudised
11. oktoober 2019, 13:44

RAVI TÕI NAERATUSE NÄOLE! Tüvirakkude siirdamine Inglismaal aitas raskelt haiget pisipoissi (3)

Raske kaasasündinud immuunpuudulikkusega Olegile siirati Inglismaal kaks korda luuüdi tüvirakke. Pärast edukat ravi on poiss haiglast tagasi ning on ema sõnul iga päevaga järjest aktiivsem. 

Kaheaastasel Olegil diagnoositi 2018. aasta alguses raske kaasasündinud immuunpuudulikkus. Tema organism on väga vastuvõtlik teatud haigusetekitajatele, mis võivad kaasa tuua eluohtlikke infektsioone ning tüsistusi. Õnneks on võimalik seda haigust seljatada luuüdi tüvirakkude siirdamisega, mida tehti Inglismaal Newcastle’i lasteimmunoloogia keskuses.

Poisile siirati luuüdi tüvirakke esimest korda 2018. aasta juulis, kuid kahjuks tekkisid tüsistused ja täielik äratõukereaktsioon. Seetõttu vajas laps uut siirdamist, mis oli edukas, ning Olegi tervislik seisund on stabiliseerunud. Tänu sellele sai pere naasta kodumaale ja jääda Tallinna Lastehaigla arstide järelvalve alla.

Pisipoiss vajab praegu iga päev ravimeid, kuna ta rakud ei ole veel piisavalt suured, et infektsioonide vastu võidelda. Ravimeid ning vedelikke tuleb Olegile ikka veel manustada ninasondi kaudu, kuid ema loodab, et peagi on võimalik see eemaldada.

Ema nendib, et kuna laps on pidanud veetma suurema osa oma lapsepõlvest haiglavoodis, on ta areng eakaaslastega võrreldes veidi aeglasem, kuid ta muutub iga päevaga aina aktiivsemaks ja uudishimulikumaks.

Olegi ravi ja haiglas viibimise eest tasus Eesti Haigekassa, kuid transpordi-, majutus- ja elamiskulud olid pere enda kanda. Kulude katmine käis perele aga üle jõu ning Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond otsustas heade annetajate toel  appi tulla.

Olegi toetuseks kogus annetusi ka tänavune TÜK Lastefondi ja Klubi Tartu Maratoni koostöös toimunud Heateo jooks.

Algab tavalise lapse elu

Olegi ema tänab südamest häid annetajaid: “Tänu headele inimestele sai meie poeg läbida kaks korda vajaliku ravi ning saab täna rõõmsalt naeratada,” kinnitab ta.

“Olegil ei ole olnud õiget lapsepõlve, kuna oleme pidanud elama haiglates alates tema 3. elukuust. Nüüd saab ta hakata elama tavalise lapse elu ja me jääme alati mäletama rasket perioodi Inglismaal, mil meid head inimesed toetasid. Annetused viisid suurepäraste tulemusteni ning selline abi on rasketes olukordades hädavajalik.”

 Ka Lastefondi tegevjuht Kadri Org tänab siiralt kõiki annetajaid, kelle toetus võimaldas Olegi pere kaua aidata. “Välisraviga kaasnevad suured kulud ning tihtipeale ei ole võimalik prognoosida, kui pikalt peab lapsega haiglas viibima. Meil on südamest hea meel, et saime heade annetajate toel võimaldada Olegile vajalikku ravil viibimist Inglismaal ning et nüüd on laps saanud koos oma emaga viimaks naasta kodumaale, et väikese terve poisina oma lapsepõlve nautima hakata.”

 Lastefondi vahendusel on võimalik haigeid lapsi aidata hakates püsiannetajaks aadressil lastefond.ee/pusiannetus/vormista-pusiannetus/.

Toetuse taotlemiseks või abivajajatest teada andmiseks palume kirjutada e-mailile [email protected].