Dr Viktor VassiljevFoto: Erakogu
Hea nõu
16. oktoober 2019, 05:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Mida teha, kui vererõhk on 150/100, aga rohud ei aita? (2)

Igal asjal siinilmas on rõõmus algus ja kurb lõpp. Jutt käib saatest "Tervisevõti". Saatel endal polnud viga vähematki, oli kanali reitingus kas esimesel kohal või esimese kolme seas, kui mõnelt teiselt kanalilt tuli samal ajal jalgpall. Ja oleks veel kestnud, aga Tallinna Televisioon pandi täiega kinni, koos kogu saatekavaga.

Mis nüüd tagantjärgi arutada, oli see otsus hea või vale, kindlasti kuidas kellelegi.  "Tervisevõti" kestis kuus aastat, mis on ühe saate jaoks küllaltki pikk aeg, enamik saateid nii kaua vastu ei pea, muutuvad igavaks, kaotavad vaatajaid ja hääbuvad vaikselt.

"Tervisevõti" lahkus kuulsuse tipul, võitjana. Ja esialgu on veel vara kadunukest hea sõnaga meenutada, sest üks uks sulgub, teine avaneb – küll leidub võimalus kuskil mujal midagi sarnast teha. Ilmselgelt tuleb teha, sest vaatajaid oli headel päevadel 40 000. Halvad päevad olid need, kui näidati Eurovisiooni, ja ka siis pooled minu vaatajatest eelistasid lauluvõistluse vahele jätta. Nii et kes meie lugejatest praegu mõnda konkureerivat väljaannet loeb, visaku see kohe käest – siit tuleb meie terviserubriigi järjekordne lugu!

"Mul on vererõhuga probleem, pidevalt näitab 150/100, rohud olemas, aga ei aita ja arst ka miskit tarka ei ütle."

Tark arst, kui ei ütle. Midagi polegi öelda. Vererõhu normid kehtivad keskeltläbi terve keskealise inimese kohta, kuid rõhku vägisi alla surudes läheb ravimeid suuremates ja vastavalt ohtlikumates annustes, ning kui arst on teie vererõhuga rahul, siis ei tasu ennast temast targemaks pidada.

Stabiilselt paigal püsiv vererõhk, olgugi veidi üle tunnustatud normi, on ohutum kui ravimite toimel üles-alla kõikuv, mis annab iga kord löögi veresoonte seinte pihta, ega need seinad pole eakama inimese puhul ka terasest.