Läätsed tuleb silma panna puhaste kätega. Foto: Vida Press
Hea nõu
6. november 2019, 07:00

NII VÄLDID SILMAMURESID! Eriti olulised on need toidud ja vitamiinid

Kuidas ennetada silmamuresid? Silmadele tuleb anda puhkust, hoida neid aeg-ajalt lihtsalt kinni, magada piisavalt, kasutada vajadusel õhuniisutajat ja kaitsta UV-kaitsega päikeseprillidega, soovitab Apotheka apteeker Jaanika Treimann. Läätsed tuleb hoida alati puhtad ja anda iga nädal silmadele ka puhkepäevi.

Ka tervislik toitumine on oluline, toidulaual võiks olla rohkelt puu- ja juurvilju ning vähe küllastunud rasvu ja suhkrut sisaldavaid toite. A-, C- ja E-vitamiinide kõrval on organismi jaoks olulised mitmed mineraalid, silmadele eriti tsink ja seleen, mis kaitsevad võrkkesta. Ka rasvhapped on tähtsad, sest tagavad silmade piisava niisutuse.

A-vitamiini saab porgandist, lehtkapsast, spinatist,

C-vitamiini tsitruselistest, paprikast, brokolist,

E-vitamiini täisteratoodetest, päevalilleseemnetest, luteiini maisist, spinatist ja kapsast,

tsinki ubadest, kaerahelvestest

seleeni erinevatest pähklitest ja seemnetest.

Tasub süüa ka mustikaid, sest need sisaldavad aineid, mis toetavad nägemist eelkõige pimedas ja hämaras. Ka silmavitamiinid sisaldavad tihti mustikaekstrakti.

Ettevaatust, talvine ja soojamaareiside päike!

Jah, ka päike võib kahjustada silmi – näiteks võib pärast päikesepaistelise päeva õues veetmist olla silmades liivatera-tunne. Päikesepõletust silmades nimetatakse fotokeratiidiks ehk sarvkesta valguspõletuseks – see põhjustab silmades valu ning nägemise ajutist hägustumist. Kõige enam on inimesed fotokeratiidist ohustatud suvel, aga ka mägimatkadel, soojamaareisidel ja suusapuhkustel, kui UV-kiirgus on tugevam ja inimesed veedavad päikeseprillideta palju aega õues. Päikesekiirgus peegeldub silmadesse tagasi nii veelt, liivalt kui kõnniteelt.

Kui silmad tunduvad olema päikesest põletatud, saab kindlasti leevendust niisutavatest silmatilkadest. Võimalik, et on vaja minna silmaarsti juurde, sest põletikuline protsess võib vajada antibiootikumiravi.

Selleks, et silmi kaitsta, on mõistlik kasutada UV-kiiri blokeerivaid päikeseprille. Need kaitsevad silmi ka kuivatava tuule ja tuulega lenduvate võõrkehade eest.

Foto: Vida Press

5 nippi silmapõletiku ennetamiseks:

  • Ära hõõru silmi ega katsu neid mustade kätega.
  • Pilguta, anna silmadele puhkust, hoia neid aeg-ajalt lihtsalt kinni, maga piisavalt.
  • Kuivade silmade korral kasuta niisutavaid silmatilkasid.
  • Eemalda meik alati enne magamaminekut.
  • Toitu tervislikult, ära tarbi alkoholi ega suitseta.