Alzheimeri tõbi võtab pikapeale mälu. Foto: Vida Press
Uudised
23. oktoober 2019, 14:18

UUS LOOTUS HAIGETELE: müügile on jõudmas ravim, mis aeglustab Alzheimeri tõve kulgu (4)

USA ravifirma Biogen teatas, et on loonud esimese ravimi, mis võib aeglustada Alzheimeri tõve kulgu, ja on nüüd valmis seda turule tooma. Ravimi kinnitamisprotsess USA ravimi- ja toiduametis võib võtta aasta-paar. Siht on jõuda ka Euroopa turule.

Loodetakse, et uus ravim aducanumab tähistab pöördepunkti Alzheimeri tõve ravis, kirjutab BBC. Seni pole olnud kasutusel ravimit, mis suudaks Alzheimeri tõbe ravida, praegused ravimid on leevendanud vaid sümptomeid.

Ravim aducanumab peaks aitama säilitada mälu ja igapäevast toimetulekut. Alzheimerihaiged on oodanud ammu uusi ravivõimalusi, mis nüüd paistab olevat käeulatuses. Arstid on uue ravimi suhtes väga lootusrikkad.

Mis on Alzheimeri tõbi?

Alzheimeri tõbi on närvisüsteemi krooniline haigus, mida  esmakordselt kirjeldas 1906. aastal Alois Alzheimer. Tema järgi on haigus oma nime saanud. Haigus põhjustab aeglast närvirakkude kahjustumist ja aju kärbumist.

Haiguse tõttu halvenevad järk-järgult mälu ja vaimsed võimed ning igapäevaste tegevustega toimetulek. Tõve tekkepõhjused pole täpselt teada.