Pööra laste hambapesule suurt tähelepanu!Foto: Jenny Friedrichs / Pixabay
Tehnika
17. oktoober 2020, 14:15

Hambaarst selgitab: kas väikelaps tohiks kasutada elektrilist hambaharja? (2)

Elektrilist hambaharja kasutavad paljud täiskasvanud ja tänu sellele saavad hambad puhtamaks. Kas aga elektrilist hambaharja tohiks ka väikelapsed kasutada? Vastab dr Helen Vetka.

Soovitan elektrilist helihambaharja alates kolmandast eluaastast. Põnnidele võiks valida sellise mudeli, mis teeb vaiksemat häält ja millel on väike otsik, et pisikesi hambaid paremini hooldada. Alla kolmestele on olemas leebemad helihambaharjad, mis teevad 16 000 liigutust minutis.

Kui lapsed ei taha hambaid pesta või on soov see lõbusamaks teha, siis osal mudelitel on Bluetoothiga ühenduv rakendus, mis juhendab lapsi õigesti pesema ja on ka taimeri eest. Ultraheli hambaharjad on pigem suurematele lastele ja täiskasvanutele.

Vali käepärane ja kerge mudel

Akuga laetavad mudelid on tavaliselt kergemad kui patareidega mudelid. Ka see võib valiku puhul määravaks saada, sest mudilase käe jaoks on kergem hambahari käepärasem. Samas peaks kuni koolieani lapse hambaid pesema lapsevanem. Väikese lapse käeosavus ei ole veel nii hea, et kõik hambad puhtaks saaksid. Võib ka teha nii, et kõigepealt peseb laps ja seejärel puhastab lapsevanem hambad üle.

Loo harjumus

Lapsevanema vastutus on tekitada hambapesuharjumus, et laps peseks hambaid hoolikalt kaks korda päevas. Kui harjumus on juurdunud, jääb see heaks tavaks kogu eluks.

Lapse hammastele iga päev tähelepanu pöörates ei jää märkamata ka augud, mis võivad kiirelt suureks ja valutavaks muutuda, mis omakorda võib teha hambaravi ebamugavamaks. Nii võib lapsel tekkida trots hambaarsti juures käimise vastu. Laste suuhügieeni tuleks suhtuda väga tõsiselt. Need mõned minutid hommikul ja õhtul lapsega koos hambaid pestes on investeering tema tulevikku ja tervisesse.