Foto: Vida Press
Meeled
30. oktoober 2019, 11:03

PSÜHHIAATER: vaimse tervise probleemidega seostub endiselt hirm ja häbi (1)

Vaimse tervise portaali Peaasi.ee ärevushäirete teavituskampaania „Sina saad tähendust muuta!“ veebitestis osales üle 4000 vastaja. Selgus, et inimesed on ärevusest teadlikud, kuid sellega tegelemist takistab hirm ja teadmatus ravivõimalustest.

„ Vastajaid kogunes kampaania jooksul palju, teadmisi ärevuse ning ärevushäirete osas testis ligi 3300 naist ning ligi 800 meest. Küsitluse eesmärk oli saada aimu, kui teadlikud on Eesti inimesed ärevusest ja ärevushäiretest,“ ütles Peaasi.ee üks eestvedajatest psühhiaater Ere Vasli.

Tema sõnul näitavad tulemused, et ärevushäireid osatakse märgata, kuid takerdutakse probleemidega tegelemisel. „Testile vastanud inimeste teadlikkus ärevushäirete ja ärevuse eristamisel on võrdlemisi kõrge. Siiski seostatakse vaimse tervise probleemidele abi otsimist endiselt häbi ja hirmuga ning kolmandik vastanutest tõi ärevushäirete ühe võimaliku tekkepõhjusena välja iseloomunõrkuse või ülemõtlemise. Vastused viitasid ka sellele, et paljud ei tea, et püsivate ärevusnähtude juhul on perearst esimeseks kontaktiks. Samuti ei olda rahul teiste spetsialistide kättesaadavusega, mis võib veelgi takistada professionaalse abini jõudmist,” lisas Vasli.

Psühhiaater Ere Vasli

 „Vaimse tervise probleemidega tegelemine ei tohi jääda häbi- ja hirmutunde taha,“ sõnas Peaasi.ee tegevjuht ja kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa. „Hirm üksi jääda ja olla tõrjutud on sotsiaalärevuse tuumaks. Kui sotsiaalärevus pole väga tugev ja pidev, siis üks võimalus sellest üle saamiseks on katsuda ise või koos psühhoterapeudi abiga samm-sammult silmitsi seista oma ärevusallikaga. Sotsiaalärevuse ja sotsiaalärevushäire teadvustamiseks oleme käima lükanud väljakutse, mis kutsub üles oma ärevusega silmitsi seisma,“ lisas Oidermaa.

Huvilised on oodatud valima 14 tegevuse seast välja ühe, mida nad on eelnevalt vältinud. Ärevusest ülesaamiseks palume valitud tegevust proovida ja oma kogemust pildis või sõnas jagada Peaasi.ee Facebooki-lehel. Lisainfot leiab Peaasi.ee Facebookist.

Ärevuse ja ärevushäirete teadlikkuse testi leiab SIIT. Kampaaniat rahastas Eesti Haigekassa.