Leetrid nõrgestavad keha imuunsüsteemi aastateks.Foto: Vida Press
Keha
1. november 2019, 11:53

LEETRITE RÄNK MÕJU: keha võib unustada aastateks, kuidas nakkustega võidelda

Leetrid mõjuvad meie immuunsüsteemile rängalt – haiguse põdemine võib viia selleni, et kehal on aastaid raske võidelda nakkustega.

Väga kergesti nakkav leetriviirus võib põhjustada immuunsuse amneesia ehk mälukaotuse, mis tähendab, et keha unustab võime võidelda haigustekitajatega, millega ta enne sai hakkama, kirjutab BBC uuest uuringust.

Leetrid algavad tavaliselt nohu, aevastamise ja palavikuga. Mõne päeva pärast tekib lööve, mis algab peast ja levib üle keha.  Enamik inimestest saab terveks, kuid mõnel võib jääda eluaegne puue. Leetrid võivad olla ka surmavad, kui tüsistusena tekivad näiteks kopsupõletik või entsefaliit. Hinnanguliselt sureb maailmas leetrite tõttu 110 000 inimest aastas.

Teadlaste arvates on leetrid palju ohtlikumad, kui inimesed oskavad arvata – just seetõttu, et see nõrgestab aastateks immuunsüsteemi ja inimest võivad tabada pärast leetrite põdemist teised haigused, mis võivad olla ka surmavad.

Võib võtta aastaid, enne kui immuunsüsteem taastub. Parima kaitse leetrite vastu annab vaktsineerimine, kinnitavad teadlased.

Riikides, kus vaktsineerituse tase on madal, on vaid aja küsimus, millal puhkeb epideemia.