Aevastamine ja kinnine nina on esimesed hoiatavad märgid algavast nohust.Foto: Vida Press
Hea nõu
3. november 2019, 11:00

NINA ON TATINE? Leia leevendust nendest vahenditest!

Napp uni, vähene värskes õhus viibimine, aga ka stress, ületöötamine, ebatervislik toit ja suitsetamine nõrgendavad immuunsust. Nii pääsevad meile ligi igasugused viirused ja tekitavad tüütuid haigusi, nende hulgas nohu.

Nohu on n-ö limane haigus. See tähendab, et kui nina limaskesta satuvad viirused või bakterid, eritab nina sissetungijatest vabanemiseks ohtralt lima. Nina vajaliku vedelikuga varustamiseks laienevad väikesed veresooned ja nina läheb turse, teisisõnu kinni.

Südameapteegi proviisori Kaie Tammiku sõnul peab nina olema külmetushaiguse vältimiseks piisavalt niiske. Kui inimene ei joo küllaldaselt vett ja viibib palju kuivas õhus ehk kui kehas on vedelikupuudus, muutub kuivaks ja õhukeseks ning haigustele vastuvõtlikumaks ka nina limaskest.

Ettevaatust, nohu nakkab!

Tavaliselt on nohu viiruslik ja kestab 7–­10 päeva. Viiruslikku nohu iseloomustab proviisori sõnul aegamisi järjest paksenev ja kollakaks muutuv tatt. „Selline eritis on segu limast, surnud bakteritest ja viirustest ning neid hävitama tõtanud leukotsüüdidest,“ selgitab Tammik. Kas paksu ja kollase tati üle võiks siis rõõmu tunda, et keha kaitseb meid tõhusalt ja tõrjub haiguse välja? Siiski mitte, sest turses nina tõttu on enesetunne täbar ja nakatuda võivad ka teised. „Nohu on nakkusohtlik eelkõige 3-4 päeva, kui sümptomid on ägedad ning nohu saamiseks piisab vaid nakatunud inimese või koha puudutamisest.“

 Alusta kiiresti nohu leevendamist

Aevastamine ja kinnine nina on esimesed hoiatavad märgid algavast nohust.  Mida kiiremini alustada nohu leevendamisega, seda kiiremini see taandub.

Esmalt tuleks nina loputada. Selleks sobib kõige paremini naatriumkloriidi- ehk meresoolalahus. Meresoolalahus aitab taastada nohust ärritatud nina normaalset talitlust ja ka nina kaudu kergemini hingata. Proviisor soovitab pihustada lahust mitu korda päevas, umbes 2–3 korda 1–3 annust mõlemasse sõõrmesse. „Meresoolalahust võib kasutada iga päev, sest see on täiesti looduslik ega tekita sõltuvust,“ räägib Tammik. Olemas on ka spetsiaalsed ninaloputusseadmed.   

Kui ninaloputamine ei aita ning nina on ikka kinni ja tatine, võib abi saada tugevamatest nohuravimitest, nagu ninaspreid, -tabletid ja -tilgad. Keemilisi ninaspreisid kasutades tuleb aga kinni pidada seitsme päeva piirangust. Kui kasutada pihust kauem, harjub nina sellega ära ja tekib sõltuvus,“ hoiatab Tammik. 

Eriti mõnus on Tammiku sõnul eeterlike õlide segu, mida sobib lisada organismi turgutamiseks ja sooja saamiseks teele. Proviisor soovitab kinnise nina leevendamiseks tilku kuuma veega segada ja ravimit kuuma auruna sisse hingata. Apteekides on saadaval ka riietele kinnitamiseks mõeldud eeterlikke õlisid sisaldavad aroomiplaastrid. „Plaaster parandab nina kaudu hingamist ja leevendab ninaeritisega kaasnevat ebamugavustunnet.“

Magamise ajal kergendab hingamist teepuu-, eukalüpti-, männi-, nulu- või muu eeterlik õli, mida võiks tilgutada padjale või salvrätile 3–5 tilka korraga. Inhaleerimiseks võib kasutada ka nohupulka.

Vahel väldib inimene nuuskamist, sest nina ümber on nahk valus ja punetav. Selle vastu aitavad salvid ja kreemid.

Nohu tuleb kindlasti ravida, sest muidu võib ninna kinni jäänud tatt põhjustada põskkoopa- või keskkõrvapõletikku,“ hoiatab Tammik. „Need aga on palju raskemad haigused kui nohu ja vajavad juba nädalaid koduravi.“

 Kuidas leevendada nohu?

  • Joo palju vedelikku. See hoiab nina limaskesta niiskena ja haigusetekitajatel on raskem rünnata.
  • Loputa nina meresoolalahusega. See taastab nina normaalse talitluse. Nina puhastamiseks ja bakterite hävitamiseks sobivad ka desinfitseerivad salvrätikud ja geelid.
  • Hinga kuuma auru. See teeb n-ö lõõrid lahti. 
  • Loobu piimatoodetest. Need suurendavad limaeritust.
  • Pese käsi. Nii väldid pisikute levimist.
  • Tuuluta mitu korda päevas tuba. Õuest tulnud niiske värske õhk asendab kuiva viiruselise ja bakterilise õhu.
  • Söö küüslauku, ingverit ja punast päevakübarat. Kui küüslauk aitab võidelda viiruste ja bakteritega, siis ingver ja punane päevakübar tugevdavad immuunsust.

Allikas: proviisor Kaie Tammik