Foto: Vida Press
Hea nõu
6. november 2019, 05:00

KARDAD GRIPPI? Siis unusta kohe need kaheksa levinud väärarvamust!

Kes on kordki põdenud grippi, see teab, kui õudne võib see haigus olla. Kuid on väga võimalik, et head nõuanded, mida sulle jagasid sõbrad või pereliikmed, olid hoopis valed.

Harvardi Meditsiinikooli arvates levib gripi ja vaktsineerimise kohta lõputult väärarusaamasid ja halbu nõuandeid. Siin on mõned, mis tuleks kohe ära unustada!

MÜÜT. Gripi võib saada gripivaktsiinist

Gripivaktsiin ei anna edasi gripiviirust. Kui inimene jääb haigeks kohe pärast vaktsineerimist, oleks ta jäänud haigeks nii või teisiti, sest ta juba kandis viirust. Pärast vaktsineerimist kulub gripivastase kaitse tekkimiseks nädal või paar. Kuid inimesed on sageli kindlad, et just vaktsiin tegi neid haigeks.

Foto: Pixabay

MÜÜT. Terved inimesed ei pea ennast vaktsineerima

Gripi eest pole kaitstud keegi, ka muidu terved inimesed. Kuigi kindlasti soovitatakse vaktsineerida inimestel, kel on mõni krooniline haigus, on vaktsineerimisest kasu kõigile.

Foto: Tiina Kõrtsini

MÜÜT. Vaktsineerimine on piisav kaitse gripi vastu

Ainult vaktsineerimisest siiski ei piisa. Tuleb vältida kontakti haigetega, pesta sageli käsi, kasutada käte desinfitseerimisvahendeid.

MÜÜT. Kui tunnen ennast tervena, siis ma ei levita viirust

Arvatakse, et 20–30% inimestest, kes kannavad gripiviirust, pole endal haiguse sümptomeid.

Foto: Pixabay

MÜÜT. Igal aastal pole vaja vaktsineerida

Igal aastal peab seda uuesti tegema, sest gripiviirus muutub ehk muteerub igal aastal.

MÜÜT. Sa võid jääda grippi, kui läheb õue õhukeste riietega või oled märja peaga avatud akna lähedal

Gripihooaeg langeb kokku külma hooajaga, mistõttu seostatakse grippi haigestumist külmetamisega. Kuid ainus võimalus saada gripp on kokkupuude gripiviirusega.

Foto: Pixabay

MÜÜT. Kanasupp kiirendab gripist paranemist

Soojad vedelikud võivad leevendada kurguvalu ja haigetel soovitatakse tõesti ka palju juua, kuid kanasupil pole mingeid imelisi omadusi, et grippi ravida.

Foto: Pixabay

MÜÜT. Kui kõrge palavik on kestnud juba paar päeva, on vaja antibiootikume

Antibiootikumid võitlevad bakteritega, kuid need ei aita viirushaiguste, ka gripi korral. Kui tüsistusena on tekkinud ka mõni bakteriaalne nakkus, tuleb pidada nõu arstiga.

Foto: Tiina Kõrtsini