Paljudes perearstikeskustes kohtub abiotsija esmalt pereõega. Foto: Vida Press
Hea nõu
6. november 2019, 07:00

ARSTI JUURDE EI SAANUDKI? Milliseid muresid aitab lahendada pereõde? (3)

Tervisemurega pöördume esmajärjekorras ikka perearstikeskusesse. Mõnikord aga ei pääse kohe arsti juurde, vaid  vastu võtab pereõde.  Milliste muredega võib tema poole pöörduda?

„Hästi toimivad perearstikeskused, kus õed ja arstid on oma rollid selgeks rääkinud ning töötavad tulemuslikult nii eraldi kui koostöös,“ ütles Kiili perearstikeskuse õde Gaidi Alt.

Pereõdede ülesanne on teha vaktsiinisüste, võtta verd, kuulata südant ja kopse ning mõõta vererõhku, uuendada retsepte, siduda haavu, nõustada patsiente haiguste ennetamise, tervisliku eluviisi ning toitumise osas. Koostöös ravi määrava perearstiga toetab õde nii ägedaid kui ka kroonilisi haigusi põdevaid inimesi nende ravis.

Vastava väljaõppega õde aitab ka alkoholiprobleemide korral ja suitsetamisest loobuda. Ülesandeid võib väljaõpet pakkudes õdedele juurdegi anda.

Foto: Tiina Kõrtsini

Pereõdesid tasub usaldada

Paljudes perearstikeskustes kohtubki abiotsija esmalt pereõega. Helistades või sisenedes perearstikeskusesse on õde see, kes kuulab patsiendi pöördumise põhjuse ära. Paljudel juhtudel ei ole tervisemure suur ja patsient ei peagi arsti juurde minema, sest pereõde annab nõu ning vajadusel kutsub enda vastuvõtule tagasi. Kui tervisemure ületab õe pädevuse piire, suunatakse patsient edasi perearsti vastuvõtule.

Pereõe töö sõltub palju ka konkreetsest tervisekeskusest. „Mõnes kohas täidab õde suuresti assistendi rolli, kuid kui arsti töökoormus on suur ja õde on oma pädevust juba tõestanud, saab ta üha rohkem ülesandeid. Meilidele vastamist ja aegade broneerimist tuleb endiselt teha, kuid pereõde viib läbi ka suure osa vajalikest meditsiiniprotseduuridest,“ rääkis Alt.

Mujal maailmas on üsna tavaline, et iga murega arsti juurde ei pääsegi, kuid Eestis ei olda õe suurenenud rolliga veel harjunud. 

Nii telefoni kui ka meili teel suhtlemine tähendab tegelikult palju enamat kui ainult vastuvõtule broneerimist – see hõlmab ka nõustamist ja kogu tegevuse dokumenteerimist. „Kord helistas inimene, kes plaanis teha suitsiidi. Rääkisin temaga ligi tund aega ja jõudsime kokkuleppele, et võime võtta ühendust tema pereliikmetega. Edasi suunasime patsiendi haiglasse ning ta sai vajaliku abi. Kriisi lahendamisel oli võtmeks usalduslik suhe patsiendiga,“ kommenteeris Alt

Foto: Pixabay

.

Pereõed  on pädevad tegelema iseseisvalt ka kiireloomuliste ja raskemate tervisemuredega, kuid seadusest tulenevalt ei tohi õde diagnoosi panna, vaid peab sellise patsiendi perearstile edasi suunama. Õdede vastutuse suurenemine aitaks tagada inimeste kiirema pääsu tervishoiusüsteemi.

Ligi 80% haigustest on iseparanevad, nii et just pereõe soovitused aitavad inimestel enamikku viirushaiguseid kergemalt põdeda. Pereõed on igati pädevad eri rolle täitma – nad on läbinud õeõppe, mis kestab 3,5 aastat ja hõlmab nii teoreetilisi kui praktilisi aineid. Nad saavad ka spetsialiseeruda neljas valdkonnas: terviseõendus, kliiniline õendus, vaimse tervise õendus ja intensiivõendus. Praegu on ligi kümnendik õdedest eriväljaõppega.