Mehed tähtsustavad vähe oma tervist ja loodavad, et tervisehädad lähevad ise üle. Foto: Vida Press
Hea nõu
6. november 2019, 11:57

UROLOOG MURETSEB: eriti kannatlikud on vanemad mehed, kes loodavad, et küll tervisemure läheb ise üle (2)

Käes on movember ehk meeste tervise kuu, mille üks eesmärke on tõsta teadlikkust eesnäärme tervisest. Tervise Arengu Instituudi (TAI) andmeil on eesnäärmevähk alates 2004. aastast kõige sagedamini diagnoositud meeste pahaloomuline kasvaja Eestis.

 „Eesnäärmevähk on ka Euroopa meestel enim diagnoositud kasvaja – igal aastal avastatakse Euroopas 420 000 uut eesnäärmevähi juhtu,“ sõnas Ida-Tallinna Keskhaigla uroloogiakeskuse juhataja Martin Kivi. „Eestis saab eesnäärmevähi diagnoosi igal aastal üle 1000 mehe. Õnneks pole metastaasidega leidude hulk viimastel aastatel tõusnud, püsides 3–5% juures. 70% juhtudest diagnoositakse eesnäärmevähk ajal, mil haigus on veel varases ehk lokaalses staadiumis. Sellise kasvajaga patsientidest on viis aastat pärast diagnoosimist elus ligi 100%.“

"Liikuge rohkem, sööge tervislikumalt ning ärge suitsetage," soovitab uroloog Martin Kivi meestele. Foto: Erakogu

Dr Kivi sõnul ei pruugi anda eesnäärmevähi algstaadiumis olla mingeid sümptomeid, seepärast on väga oluline, et üle 50aastased mehed ning need, kelle suguvõsas on olnud eesnäärmevähki, laseksid aeg-ajalt tervist kontrollida. „Täna on üks kuluefektiivsemaid vahendeid eesnäärme tervise kontrollimiseks PSA veretest, mida saab paluda oma perearstilt. PSA on eesnäärmekoes toodetav valk, mis tõuseb eesnäärme healoomulise suurenemise või kasvajate esinemisel.“

 „Eesnäärmevähi ravivõimalused on Eestis heal tasemel ning võrdsed teiste Euroopa riikidega – samuti on lisandunud haigekassa nimekirja uusi ravimeid, mida patsiendile kompenseeritakse,“ märkis Kivi. „Erinevate ravidega on võimalik muuta haiguse kulgu isegi kaugele arenenud vähi korral. Uute ravimite puhul saab aga esile tuua patsiendi pikemat elulemust ning paremat elukvaliteeti.“

Kõige enam tunneb dr Kivi muret selle pärast, et mehed tähtsustavad oma tervist väga vähe. „Eriti annab see tunda vanemate meeste puhul, kes on väga kannatlikud – tervisehäda eiratakse ning loodetakse, et küll läheb ise üle. Nooremad mehed on aga hakanud rohkem tervise eest hoolt kandma, mis on hea märk.“

„Soovitan meeste tervise kuul kõigil meestel algust teha eluviiside tervislikumaks muutmisega. Liikuge rohkem, sööge tervislikumalt ning ärge suitsetage. Lisaks sellele, et liikumine on tervislik, diagnoositakse liikuvama eluviisiga meeste hulgas vähem eesnäärmevähki ning haigestumise korral on selle kulg aeglasem,“ lisas dr Kivi.

Foto: Pixabay

Hea võimalus kontrollida tervist

Üle Eesti kergendab meeste tervise kontrollimist Tartu Ülikooli Kliinikumi meestekliiniku mobiilne diagnoosikabinet. Mobiilses diagnoosikabinetis tegeletakse kõigi meestele eriomaste haigustega: eesnäärmehaigused, seksuaalhäired, meeste üleminekuiga, hüpogonadism, viljatus, sugutrakti ägedad ja kroonilised põletikud, kõik peenise ja munandikoti haigused ning rinnahaigused meestel.

Dr Margus Punabi sõnul on oluline, et ligi 95% vajalikest uuringuist tehakse mobiilses kabinetis kohapeal.

Mobiilse diagnoosikabineti vastuvõtule saab broneerida kliinikumi etteregistreerimiskeskuse telefonil 731 9100 või 731  9323, kliinikumi kodulehel, aga ka e-kirjaga [email protected]. Internetis vastuvõtule broneerides tuleb täpsustada kabineti asukoht.

Meestearsti vastuvõtule pöördumine haigekassa tingimustel eeldab saatekirja ning visiiditasu 5 eurot. Ravikindlustuseta ja saatekirjata mehed saavad minna tasulisele vastuvõtule.

Mobiilne diagnoosikabinet peatub 4.–8. novembril Narvas (Haigla 5).

Detsembris peatub mobiilne diagnoosikabinet 5.–6. detsembril Võrus (Räpina mnt 3) ning 9.–19. detsembril Kuressaares (Aia 25).

Mõningad võimalikud eesnäärmevähi tunnused:

valu urineerimisel,

surve vähenemine urineerimisel,

veri seemnevedelikus,

paistetus jalgades, luuvalu, väsimus.