Dr Viktor VassiljevFoto: Robin Roots
Hea nõu
11. august 2021, 07:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Mida teha, kui mehe kõht kasvab? (1)

"Küsimus on poja kohta, noormees on 34aastane ja tal on viimasel ajal kõht hakanud püksirihmast valutama. Eks see kõht ole ka suuremaks kasvanud. Aga arsti juurde ei lähe."

Küll ta ükskord läheb, kui asi rohkem häirima hakkab. Ja kui ei häiri, siis ei lähe. Lapsuke kasvab. Igas vanuses omad iseärasused, mõnel, kes spordist lugu ei pea, aga õllest peab, kipub kõhuke ka tunduvalt varem tekkima. Eks siis tuleb kas püksirihma järgi lasta või ennast käsile võtta. Aga üldiselt täisealise inimesega tegemist, keda käekõrval arstile talutada vaevalt õnnestub.

Kõhu kasvamine ei pruugi olla otseselt rasvumine. Nii umbes neljakümneselt muutub meil kõigil soolte loomulik liikumine aeglasemaks, vastavalt soolte sisu liigub samuti aeglaselt, kipub väikestviisi käärima, mille juures tekkivad gaasid venitavad soolestikku ja vastavalt kasvatavad kõhtu. Mingil määral on see loomulik nähtus – vähemalt niikaua, kuni ei tekita suuremaid enesetunde muutusi või valusid.

Ja mingil määral saab igasuguseid ealisi muutusi pidurdada, toimugu need pealael või kõhu sees, kuid siiski vaid ajutiselt ja küllaltki suurte pingutustega. Võib kõvasti sportida, väga tervislikult toituda, järgida üldist tervislikku režiimi, aga igavesti nooreks ei jää keegi ja kas asi on pingutamist väärt, seda otsustab igaüks ise. Eriti kui juba täismees, nagu antud juhul vist peaks olema.