Perearstid saavad e-kanali vahendusel pidada nõu 21 eriala arstiga. Foto: Vida Press
Uudised
8. november 2019, 11:23

HEA NÕU ERIARSTIDELT: perearstid teevad üha enam e-konsultatsioone

E-konsultatsiooni abil saab perearst vajadusel nõu pidada eriarstiga. Tänavu on perearstid konsulteerinud e-kanali kaudu kõige rohkem neuroloogidega, järgnesid allergoloogia-immunoloogia ja ortopeedia eriala.

Praegu saavad perearstid e-kanali vahendusel pidada nõu 21 eriala arstiga. „See on lihtsaim viis tuua eriarsti nõuanne inimesele lähemale,“ ütles Haigekassa esmatasandi osakonna juhataja Küll Friedemann.

Võrreldes eelmise aasta üheksa kuuga on tänavu sama aja jooksul perearstid teinud üle 6700 e-konsultatsiooni rohkem. Friedemanni sõnul teevad arstid kõige rohkem e-konsultatsioone liigese- ja lihashaiguste, vereringehaiguste ning kõrva-nina-kurguhaiguste kohta. Haigekassa näeks heal meelel, et konsultatsioonide arv kasvaks veelgi.

E-konsultatsiooni abil saab perearst suhelda eriarstiga, kes annab perearstile soovitusi ravi jätkamiseks või kutsub patsiendi oma vastuvõtule.

Patsiendile tähendab e-konsultatsioon ajasäästu, sest  ta ei pea eriarsti vastuvõtule minema ning ravi saab võimalusel jätkata perearsti juures. „Lõpliku otsuse, kas ravi jätkub perearsti juures või tuleb minna eriarsti vastuvõtule, teeb eriarst. Aga e-konsultatsiooni abil on terviseprobleem sageli lahendatav eriarsti vastuvõtuta,“ lisas Friedemann.

Järveotsa perearstikeskuse perearst Diana Ingerainen ütles, et kaasaegne arstiabi on meeskonnatöö. „Viimaste aastate meditsiini areng on toonud kaasa uusi diagnostika- ja ravimeetodeid, mida oskavad ja suudavad pakkuda haiglad. Eesti väiksust arvestades ei ole haiglate pädevust mõtet killustada, vaid luua võrgustik patsiendile kvaliteetse abi korraldamiseks. Perearstidele pakubki e-konsultatsioon head lahendust meeskonnatööks,“ lisas perearst.

Teise väärtusena tõi Ingerainen välja, et e-konsultatsioon annab väärtusliku võimaluse õppimiseks. „Kui eriarst on andnud korra soovitused, siis oskan järgmisel korral sarnaste juhtumite puhul juba ise tegutseda.“

Nii nagu eelmise aasta esimese üheksa kuu jooksul, tegi ka tänavu samal aja jooksul kõige enam e-konsultatsioone Ida-Tallinna Keskhaigla eriarsti (vastavalt 5268 ja 7934 konsultatsiooni). Samuti tegid rohkelt konsultatsioone Põhja-Eesti Regionaalhaigla (4564 ja 6002), Tartu Ülikooli kliinikumi (3364 ja 5218), Tallinna Lastehaigla (561 ja 791) kui ka Lääne-Tallinna keskhaigla (302 ja 698) eriarstid. 

9 kuu jooksul kulus e-konsultatsioonidele raviraha ligikaudu 400 000 eurot.

2013. aastal loodi perearstidele võimalus tervise infosüsteemi kaudu konsulteerida eriarstidega oma patsiendi diagnoosi täpsustamiseks ning ravi määramiseks.