Südamelihasepõletik koos südamepaunapõletikuga annab endast märku tugeva valuga. Foto: Vida Press
Keha
10. november 2019, 11:00

KARDIOLOOG SELGITAB: südamelihasepõletikul on palju süüdlasi (2)

Terve treenitud südamelihas peab oma rasket igapäevatööd tehes elupingele üsna hästi vastu. Kui aga seda kurnab põletik, mida välja ei ravita, on südamega juba kehvemad lood, kirjutab kardioloog Arvo Mesikepp ajakirjas Kodutohter.

Müokardiit on põletikuline südamelihasehaigus, mis kahjustab selle rakke, sidekude ja veresooni. Kahjustuda võib ka südamepaun ehk perikard – tekib perikardiit ehk kokku müoperikardiit (südamelihasepõletik koos südamepaunapõletikuga).Müoperikardiit annab endast märku tugeva valuga, müokardiit ehk südamelihasepõletik üksinda aga võib kulgeda ilma valuta.

Südamelihasepõletikku põhjustavad peamiselt viirused, kuid vastupidi levinud arvamusele pole gripiviirus kõige sagedasem süüdlane.

Müokardiidi tekitajad on põhiliselt gripitaolise haigestumise põhjustajad (enteroviirused), herpeseviirus, edasi tulevad gripi-, adeno-, ehho- ja teised harvemini esinevad viirused.

Südamelihasepõletikku võivad tekitada ka bakterid: stafülokokid ja streptokokid (nt Agrupi beetahemolüütiline streptokokk, mis põhjustab kurguhaigust, sarlakeid ja roospõletikku) ning viimastel aastakümnetel uudisena ka borrelioositekitaja spiroheet, mis levib puukidega.

Tekitajaks võivad olla ka seenhaigused (tuntuim neist kandidoos), eriti immuunpuudulikkuse korral. Harvemini on müokardiidis süüdi algloomad ja parasiidid.

Müokardiidi tekkel võivad olla ka mittenakkuslikud tegurid: sageli reumatoidartriit, süsteemsed sidekoehaigused, veresoontehaigused ja kasvajad. Eraldi tuleb mainida kiiritust kui haiguse põhjustajat. Südamelihasepõletikku võivad esile kutsuda ka mõned ravimid, mürgised ained ja narkootikumid. Alati aga ei olegi võimalik põletiku tekitajat ja põhjust kindlaks teha.

Rohkem loe ajakirjast Kodutohter.