Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
12. juuni 2021, 16:41

Miks hakkavad põlved valutama? (3)

 Millal ja millest hakkavad põlved valutama?

Põlvevalu võib tekkida kahel põhjusel - trauma või kestev ülekoormus põlvedele  treeningul. Trauma korral kujunevad vigastuse sümptomid välja kohe või paari päeva jooksul pärast traumat.

Ülekoormussündroomi korral ilmnevad sümptomid esmalt väga tagasihoidlikult, näiteks treeningujärgne vähene valu või paistetus liigeses või seda ümbritsevates kudedes. Alguses ei pruugi valu treenimist segada. Ajapikku sümptomid süvenevad, ülekoormuse algstaadiumis ilmnevad sümptomid pärast treeningut, hiljem juba treeningu ajal. Kroonilistel juhtudel kujuneb välja tõsine ülekoormussündroom, mistõttu tuleb treenimine katkestada. 

Treeningutega alustamisel tuleb arvestada, et on olemas rida faktoreid, mis mõjutavad põlveliigeseid ja ka liigeseid üldse. Nii näiteks peab 30.-40. eluaasta vahel pärast pikka pausi treeninguid alustades arvestama, et liigesekõhre struktuur on muutumas ja mitte kõik spordialad ei pruugi enam sobida. Näiteks jooksmine ja kiirust nõudvad pallimängud (korvpall, võrkpall, jalgpall jms) põhjustavad suuri koormusi eelkõige põlveliigestele. Lihtsam on neil, kes kogu elu spordiga tegelenud, organism on koormustega harjunud, aga ka siin tuleb arvestada, et koormused,  millega harjutati nooruses, ei ole nüüd enam sobilikud.

Ka suure ülekaalu korral tuleks vältida liigeseid koormavaid spordialasid (jooksmine,  pallimängud jne). Suurte koormustega treenimisel võid ilusa figuuri asemel saada hoopis põlvevalu. Pigem alusta tasa ja targu, ole veidi kannatlikum.

Kolmas põhjus põlvevalu tekkimisel on vale jooksutehnika ja valed jalanõud. Siin saab abi asjatundjatelt, treeneritelt.

Allikas: spordimeditsiini kliinik Vomax