USAs ei saadud tükk aega aru, mis on e-sigarettidega seotud kopsuhaiguste ja surmade taga. Foto: Vida Press
Uudised
12. november 2019, 09:26

PÕHJUS TEADA: e-sigarettidega seotud surmade taga USAs olid salaturu kanep ja e-vitamiini õli (2)

Ameerika Ühendriikide haiguste tõrje ja ennetamise keskuse (CDC) värskest uuringust selgus, mis on põhjustanud USAs e-sigarettide tõmbamise ehk veipimisega seotud haigestumised ja surmad - see on salaturult pärit e-vitamiini õli sisaldavate THC (kanepi) vedelike kasutamine. Uuring hoiatab salaturult soetatud vedelike kasutamise eest.

Alates augustist on salaturult pärit vedelike veipimise tõttu USA-s haigestunud üle 2000 inimese ja surnud 39 inimest.

“Kurvad sündmused USAs näitavad selgelt, millised ohud kaasnevad salaturult soetatud vedelikega. See on oluline õppetund tervishoiuasutustele, kes ei pidanud vajalikuks jagada inimestele e-sigarettide kasutamisega seotud ohutusalast infot. Loodan, et ka Eesti tervishoiuasutused õpivad USA juhtumitest ning töötavad välja ja avaldavad e-sigarettide alased ohutusjuhendid,” ütles Suitsuvaba Eesti ühenduse juhatuse liige Ingmar Kurg.

Uuring lükkas ümber algsed väited, mis seostasid juhtumitega nikotiiniga e-sigareti vedelikke. 

Euroopas ja Eestis müüdavad e-sigareti vedelikud on läbinud kohustusliku laboratoorse kontrolli, millega tagatakse kasutajate ohutus. “Selle juures on oluline märkida, et kontrollitud vedelikud on müügil ainult ametlikes e-sigareti müügikohtades. Salaturult soetatud e-vedelike päritolus ei saa kindel olla. Need, kes segavad e-sigareti vedelikke ise kokku, peavad meeles pidama, et mitte kunagi ei tohi selleks kasutada õli baasil komponente, mille sissehingamise tulemusena tekib lämbumine,” rõhutas Ingmar Kurg.