Pneumokokk, mis levib piisknakkusena, võib põhjustada näiteks ägedat keskkõrva-, põskkoopa- või kopsupõletikku.Foto: Vida Press
Lapsed
19. november 2019, 12:35

LASTEARSTID ON KINDLAD: riiklikku vaktsineerimiskavva peab lisama uue kaitsesüsti (4)

Lastearstid soovivad, et pneumokokknakkuse vastu vaktsineerimine peaks kuuluma Eesti riiklikku immuniseerimiskavasse, sest see võib põhjustada  väikelastel väga raskeid haigusi, kirjutab ERRi uudisteportaal.

Eesti immunoprofülaktika ekspertkomisjonile tehtud pöördumises tõid lastearstid välja, et perearstide hulgas on viimasel ajal levinud arvamusi, et tuulerõugete vaktsiin võiks laste riiklikku vaktsineerimiskavasse lisanduda enne kui pneumokokivastane vaktsineerimine. Lastearstid ei ole sellega aga nõus.

Pneumokokk, mis levib piisknakkusena, võib põhjustada näiteks ägedat keskkõrva-, põskkoopa- või kopsupõletikku, aga raskematel juhtudel meningiiti, kopsupõletikku või sepsist.

"Seega, lastearstide ja laste kõrvaarstide arvamusel ei peaks ega tuleks pneumokokivaktsiini Eesti immuniseerimiskavasse lülitamist imikutel ja väikelastel mitte kaaluda, vaid ta peab seal kindlasti olema," teatasid arstid.

Refereeritud artikli täistekst ERRi uudisteportaalis