Tubakatarvitamise tagajärjed on ühiskonnale endiselt kulukad ja kannatusterohked, rääkis minister Kiik vähikonverentsil.Foto: Madis Veltman / Ekspress Meedia
Uudised
26. november 2019, 15:43

MINISTER KIIK VÄHIENNETUSEST: peame vähendama alkoholi ja tubaka tarbimist (43)

Sotsiaalminister Tanel Kiik osales täna, 26. novembril Londonis  vähikonverentsil, kus andis ülevaate vähki haigestumusest Eestis, vähi ennetusest ja peamistest riskiteguritest. 

„Vähki haigestumine on kogu Euroopas kasvav rahvatervise probleem, mis ohustab inimeste tervist ja koormab tervisesüsteeme. Riik ja tervisepoliitika peavad toetama tervise hoidmist, kuid palju sõltub ka meie enda igapäevastest valikutest,“ ütles sotsiaalminister Tanel Kiik.

„Vähi peamised riskitegurid on tubakas, alkohol ja tasakaalustamata toitumine. Hinnanguliselt kuni 30% vähijuhtudest oleks ennetatavad, kui ka inimesed ise oma tervist rohkem väärtustaksid, teeksid tervislikumaid valikuid, vähendaksid alkoholi ja tubaka tarbimist, käiksid tervisekontrollis ja osaleksid sõeluuringutes.“

Ministri sõnul on terviklik alkoholi- ja tubakapoliitika aidanud nende toodete tarbimist ja seeläbi ka tervisekahju oluliselt vähendada. „Näiteks on viimase 10 aastaga vähenenud alkoholitarbimine kolmandiku võrra ja alkoholist tingitud suremus 40%, kuid seatud eesmärkidest oleme veel kaugel,“ ütles minister Kiik. „Ka tubakatarbimine on Eestis vähenemas. Viimase kümne aastaga on tubakasuitsuga kokku puutuvate inimeste osakaal vähenenud poole võrra, kuid tubakatarvitamise tagajärjed on ühiskonnale endiselt kulukad ja kannatusterohked. Seetõttu on oluline veelgi vähendada suitsetamisega alustamist noorte hulgas ja suitsetamise asendamist samuti tervist kahjustavate alternatiivtoodetega.“

Kasvav probleem on ministri sõnul ka tasakaalustamata toitumisest ja vähesest liikumisest tingitud ülekaal ja rasvumine. „Vähkkasvajate varajase avastamise ja ravivõimaluste laiendamise kõrval peame enam panustama ka teavitustöösse ning tervist toetava elukeskkonna loomisse,“ lisas Kiik.

Foto: Erakogu

Vähiravi on kulukas

Vähist paranemine on viimastel aastakümnetel Eestis oluliselt kasvanud, kuid jääme endiselt paljudest teistest riikidest maha. „Varasema avastamisega saaksime päästa paljude inimeste elu. Näiteks avastatakse meil vaid 44% rinnavähi juhtudest varajases staadiumis, samas kui OECD riikides keskmiselt 51%. Seega vajab ülevaatamist ja ajakohastamist ka sõeluuringute korraldus ja kvaliteet, sh elanikkonna hõlmatus,“ ütles minister Kiik.

Vähiravi on kulukas ja tervishoiuressursid piiratud, mistõttu tuleb leida uusi ja tõhusamaid ennetusvõimalusi. Minister tõi näitena Eesti geeniprojekti, mille eesmärk on võtta igapäevameditsiinis ühe lisaandmeallikana kasutusele ka inimese geeniandmed.

Eesti Vähiregistri andmetel registreeritakse Eestis igal aastal ligi 9000 esmast vähijuhtu ja ligi 4000 vähist põhjustatud surma. Vähk on Eestis enneaegse suremuse põhjusena südameveresoonkonnahaiguste järel teisel kohal ja vähki haigestutakse üha sagedamini.