Peamised takistused, miks mees ei tule arsti juurde, on häbi ja hirm olla haige, näidata genitaale ning rääkida seksuaalsusest ja selle probleemidest.Foto: Vida Press
Keha
28. november 2019, 05:00

ARST SOOVITAB: nende muredega peaks minema kindlasti meestearsti juurde (2)

November ehk movember, mis on meestekuu, hakkab lõppema. Meeste tervisele peaks aga tähelepanu pöörama aasta ringi, arvab arst-resident Silver Siiak.

Kuigi osa meestest käib regulaarselt arsti juures, ei kanna kõik mehed oma tervise eest järjepidevalt hoolt.

 Arstiga suheldes ei tohiks patsiendil olla häbitunnet, sest tervisemure on nagu iga teine: kui sellega ei tegeleta, siis see süveneb.

Meestearsti juurde võiks mehed pöörduda oma individuaalsest tervislikust seisundist lähtudes. Me kõik võiks osata hinnata tervisemärke, mis ei ole meie jaoks tavapärased.

Alates 45. eluaastast peaks kontrollis käima ühe kuni nelja aasta tagant. Enne seda, pärast täiskasvanuikka jõudmist võiks meestearsti külastada vähemalt ühe korra.

Arst-resident Silver Siiak. Foto: Erakogu

Millal pöörduda meestearsti poole?

Ennekõike peaks meestearsti poole pöörduma siis, kui munandis on kõva moodustis, tükk, munand on suurenenud või puudub üldse või kui eesnahk ei ole liigutatav. Meestearst aitab leida lahenduse, kui suguelundites või vaagnas on valu, kui patsiendil on madal testosteroonitase või tal ei ole 15. eluaastaks puberteet veel avaldunud.

Palju pöördutakse arsti poole ka pärast kaitsmata vahekorda uue partneriga ja siis, kui on küsimusi meestehaiguste kohta. Jälgida võiks geneetilist pärandit: kui perekonnas on olnud munandivähk, tasuks regulaarset arstlikku kontrolli võtta tõsiselt.

Peamised põhjused, miks ei jõuta arsti juurde

Peamised takistused, miks mees ei tule arsti juurde, on häbi ja hirm olla haige, näidata genitaale ning rääkida seksuaalsusest ja selle probleemidest. Samuti kardetakse tunnistada võimalikke vaimseid probleeme. Sõprade kogemuste järgi kardetakse, et arst teeb haiget, kuigi see ei ole alati nii.

Sageli lüüakse käega, sest arsti vastuvõtule ei pääse piisavalt kiiresti. Juba mõte pikast ootejärjekorrast häirib väga paljusid patsiente ning nii loodetaksegi, et mure taandub ise.

Meestearsti uks on igas vanuses meestele alati avatud, olgu probleem milline tahes. Julgustan kõiki mehi oma tervise eest rohkem hoolt kandma – mitte ainult novembris, vaid aasta ringi.

 Silver Siiak õpib Tartu Ülikooli residentuuris. Ta nõustab noormehi Ida-Tallinna Keskhaigla noortekabinetis.