Foto: Vida Press
Uudised
29. november 2019, 12:28

RÄÄGI OMA LUGU HINGELT ÄRA! Kogutakse vähihaigete ja nende lähedaste lugusid

Igal aastal haigestub vähki üle 8000 Eesti inimese. Haigus on puudutanud tõenäoliselt iga Eesti peret. Nüüd saab oma lugu jagada uues veebikeskonnas, et toetada nii teisi haigeid kui ka omakseid.

Vähikahtlus või diagnoosist teadasaamine on inimesele psühholoogiliselt väga rasked, kus lisaks professionaalide abile on oluline psühholoogiline tugi neilt, kes on sama tee läbi käinud. Eesti Tervishoiu Muuseum koostöös prof Hele Everausi, Tervise Arengu Instituudi, Eesti Vähiliidu ning ravimitootjatega koguvad Eesti inimeste vähilugusid veebikeskkonna rahvalood.ee abiga.

„Vähidiagnoos on midagi sellist, mida keegi ei oota, keegi ei ole selleks valmis. sõnas Tervishoiumuuseumi projektijuht Taavi Kuri. "Loodav vähilugude kogu on eelkõige suunatud psühholoogilist tuge pakkuma vähihaigetele ja nende omastele. Loodame, et teiste kogemusest õppimine aitab leida kindlust ja lohutust – näha asjaolusid uuest vaatenurgast. Sama oluline on jagamise võimalus loo kirjapanijale endale. “

„Vähk on raske haigus ja sellest rääkimine on keeruline. Samas tahan rõhutada, et vähk on haigus, mitte surmaotsus," ütles projekti patroon emeriitprofessor Hele Everaus.

"Kui ka päriselt terveks ei saada, on ometi elamist vääriv elu võimalik, nagu paljude teiste krooniliste haigustega. Tänaseks on erinevate ravimeetodite kombineerimisel suur tõenäosus  täielikult haigusest vabaneda. Üheks olulisemaks ravi edukuse eelduseks on haiguse avastamine varases staadiumis. Näiteks rinnavähi õigeaegsel avastamisel on prognoos tervistumisele väga hea. Vähid on väga erinevad, igal haigel on oma haigus ja isegi sama haige vähk võib ajas muutuda. Igaüks, kes on silmitsi vähidiagnoosiga, on paljude elumuutuste ja küsimuste situatsioonis."

Everaus usub, et projekt on oluline väga paljudele: inimesed, kes haigestuvad vähki või üldse rasketesse haigustesse, otsivad alati tuge teistest lugudest. "Soovime teha haiguslugude jagamise ja leidmise kergemaks. Arsti ja õppejõuna usun, et koguneb hindamatu materjal: inimeste päris lood, millest saavad õppida nii arstid kui ka üliõpilased ning mida võib kasutada isegi käsiraamatuna, et haigeid paremini aidata ja toetada.“

Taavi Kuri sõnul valiti veebikeskkond lugude saatmisvõimalusena just seetõttu, et see annab inimesele võimaluse rääkida lugu nii anonüümselt kui ka isiksustatuna – täpselt nii nagu igaüks soovib. 

Vaata lähemalt rahvalood.ee/lood/elu-vahiga/