Rohke verejooks või pidev määrimine on märk sellest, et midagi on valesti.Foto: Vida Press
Keha
3. detsember 2019, 06:00

NAISTEARST LEIDIS KASVAJA: kas seda on vaja kindlasti lõigata? (2)

Paljud naised on kogenud, et tavakontrolli käigus avastab günekoloog neil müoomi, tsüsti või polüübi. „Kuigi statistiliselt on selliseid moodustisi paljudel naistel, on need õnneks enamasti healoomulised," räägib Lääne-Tallinna keskhaigla naistearst Naima Toomikas ajakirjas Kodutohter.

„Nii et paanikaks pole põhjust. Kui midagi kahtlast leitakse, siis vaadatakse, millega tegu, ja uuritakse põhjalikult, enne kui otsustatakse operatsiooni kasuks. Vahel pole üldse vaja sekkuda, vaid tuleb käia regulaarselt naistearsti juures jälgimas, kas on tekkinud muutusi."

Emakamüoom on levinuim healoomuline günekoloogiline kasvaja. Enamasti avastatakse see kas juhukontrolli käigus või siis, kui naine on läinud arsti juurde selle tõttu, et on märganud muutusi menstruaaltsüklis. Rohke verejooks või pidev määrimine on märk sellest, et midagi on valesti.

„Kui müoom on väike, see ei tekita mingeid vaevusi ega kasva suuremaks, võib selle rahule jätta. Osa müoome kasvab aga kiiresti ning neid peab hoolega jälgima. Kindlat reeglit pole: suur kasvaja võib olla täiesti ohutu, samas pisike müoom kõhuõõnes võib teha palju pahandust ja põhjustada verejookse."

Rohkem loe ajakirjast Kodutohter.