Foto: Vida Press
Uudised
5. detsember 2019, 05:00

KUIDAS HOIDA LASTE HAMBAID? Kas tegeleme vaid tagajärgede ehk haigete hammaste raviga?

Viimasel ajal on kuulda etteheiteid, et haigekassa ei tegele üldse laste suutervise ennetustööga, vaid maksab kinni tagajärgi ehk ravi. Haigekassa lükkab need väited ümber.

Haigekassa üks prioriteete on suurendada laste hõlmatust hambahaiguste ennetuses. Haigekassa on koostöös Eesti Hambaarstide Liiduga (EHL) viinud ligi 10 aastat ellu projekti „Laste hammaste tervis“, et parandada laste hammaste seisukorda ja tõsta teadlikkust suutervisest. Praeguseks on projekt paremini tuntud Suukooli nime all. Projekti rahastus on iga aastaga suurenenud ja alates 2011. aastast on haigekassa eraldanud EHL-ile ennetustegevusteks üle miljoni euro. 2020. aastal rahastatakse laste hammaste tervise projekti ligi 300 000 euroga.

Suukooli eesmärk on õpetada eelkõige lapsi ja vanemaid suutervise eest õigesti hoolt kandma. Suukool tegutseb mitmekülgselt: luuakse ja levitatakse teavitusmaterjale, peetakse loenguid, korraldatakse kampaaniaid, osaletakse üritustel  ning tehakse koostööd mitmete partneritega  – ämmaemandad, pereõed, õppeasutuste meditsiinitöötajad, õppe- ja teadusasutused jpt.

Foto: Pixabay

Kõik Suukooli materjalid on tasuta, need on koostatud koostöös ekspertidega ja mõeldud jagamiseks nii lastele peetavate loengute ajal kui ka hambaravikabinetis laste premeerimiseks või vanematele info edastamiseks.

Selleks, et suurendada laste teadlikkust suuhügieenist, on Suukool kaasanud ka lasteaiaõpetajad. „Juba teist aastat korraldab Suukool üle-eestilist kampaaniat, kuhu on kaasatud lasteaiaõpetajad, kelle ülesanne on lastele meelde tuletada, kui oluline on hambapesu. Hambapesukampaanias osales 49% Eesti lasteaedadest ehk iga kuues lasteaialaps ning 83% õpetajatest leidis, et laste hambapesuharjumused on õppeaasta jooksul paranenud,“ räägib haigekassa avalike suhete ja tervise edenduse peaspetsialist Taisi Kõiv.

Foto: Pixabay

Hambapesulaul õpetab hambaid pesema

Hambapesukampaania „Hambad puhtaks“ tõi Suukoolile hambahaiguste ennetustegevuste eest rahvusvahelise tunnustuse Smile Awardi. Kõiv selgitab, et see on rahvusvaheline auhind, mis antakse kord aastas üle hambaarstide liidule, kes edendab tõhusalt oma riigi laste suutervist.

„See aasta on olnud Suukoolil väga edukas ja saavutatud on palju. Oktoobris alustati taas üle-eestilise hambapesukampaaniaga ja valmis sai Eesti esimene hambapesulaul, mille autor ja esitaja on Stig Rästa. Hambapesulaul õpetab, kuidas pesta hambaid ja aitab muuta igapäevase hambapesu lastele lõbusamaks. Laul on nii pikk, kui üks hambapesu olema peab,“ räägib Kõiv.

Ka haigekassa korraldab täiendavaid suutervise kampaaniaid, et tõsta laste ja noorte suuhügieeni teadlikkust ning tuletada meelde, kui oluline on käia vähemalt kord aastas hambaarsti juures kontrollis. „Selleks on haigekassa loonud suurepärase võimaluse, pakkudes oma lepingupartnerite juures kuni 19-aastastele noortele tasuta hambaravi,“ sõnab haigekassa esmatasandi osakonna juhataja Külli Friedemann. Ta lisab, et kindlasti tuleks eelnevalt kontrollida, kas valitud hambaarstil on leping haigekassaga, vastasel juhul tuleb teenuse eest tasuda täies mahus lapsevanemal.

Viimasel kolmel aastal on haigekassa koostöös Suukooliga jaganud üle 50 000 hambaharja lasteaedadele, vähekindlustatud peredele, internaat- ja kutsekoolidele. Seda on kavas teha ka edaspidi.

Uuringud ja analüüs

Eelmisel aastal panustas haigekassa ligi 55 000 eurot laste suutervise uuringusse. „Sel aastal alustasime sarnase uuringuga täiskasvanud elanikkonna hulgas, et saada ülevaade nende suuõõne olukorrast. Hetkel puudub meil kogu elanikkonda hõlmav suutervise statistika,“ räägib Friedemann. Haigekassa panustab täiskasvanute suurtervise uuringusse 200 000 euroga, selle viivad läbi Eesti Hambaarstide Liit ja Tartu Ülikooli hambaarstiteaduse instituut.

Ennetustegevuste ja hambaravi kättesaadavuse planeerimiseks analüüsib haigekassa laste ja noorte hambaraviteenuste kasutamist kvartalis. „Selleks võtame välja piirkondliku ja vanusepõhise hõlmatuse ning lähtuvalt tulemustest suuname teavituse just nendesse piirkondadesse, kus teenuse kasutus on väiksem,“ selgitab Friedemann. „Vaatamata ulatuslikule teavitustööle oleme laste hambaravi hõlmatusele ja tulemustele tuginedes tõdenud, et vaja on teha veelgi laiapõhjalisemat teavitustööd nii elanikkonna kui sidusrühmade seas ning tõhustada hambaarsti juurde suunamist perearstide ja kooliõdede poolt,“ nentis Friedemann.

Laste hambahaiguste ennetuse teenustega hõlmatus 2019. aasta 9 kuuga:

1– 4 aastased 31%

5–9 aastased 54%

10 –14 aastased 52%

15 –19 aastased 42%