"Perearstile pole roosi ravi mingi probleem," arvab Viktor VassiljevFoto: Robin Roots
Hea nõu
11. detsember 2019, 06:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Kas roosist jalal on võimalik päriselt lahti saada?

"Mul on roosi jala peal ravitud tükk aega, veidi paremaks on läinud, aga kas sellest ka päris lahti saab?" Roos ehk erüsiipelas on naha mikroobne põletik. Läheb üle peaaegu alati, raviga võtab paranemine kaks-kolm nädalat, aga ilma võib-olla ka mitu kuud. Keskmiselt peopesasuurune punetav ja nahapinnast veidi kõrgem laik, tavaliselt sääre eesmisel pinna, kuid võib ka igas suvalises kehapiirkonnas tekkida.

Ravitakse antibiootikumidega, vahel vajab paar ravikuuri erinevate preparaatidega, ja kuna põletik on päris valus, siis hästi ei kujuta ette, et keegi võiks seda ilma ravita kuude viisi kannatada. Ja muidugi nii, nagu igasugune põletik, võib ravimata jätmisel tekitada raskeid ja isegi eluohtlikke tüsistusi. Perearstile pole roosi ravi mingi probleem, aga et tekib seal, kus on olnud mingi nahavigastus või verevarustuse häire, siis kipub samas kohas aasta pärast korduma.

Sellisel juhul on muidugi eelnev kogemus olemas, kuidas ravi ja paranemine toimub. Ning ikkagi tasub uurida, kas roosi aluseks olevat vigastust või verevarustuse häiret annab korrigeerida. Tihtipeale annabki, ja siis saab roosist alatiseks lahti.