Foto: Heiko Kruusi
Meeled
10. detsember 2019, 18:16

Nutitelefonid põhjustavad miljonite eurooplaste unetust (3)

Nutitelefonide valgus põhjustab unehormooni pärssimist, mis võib viia tõsiste uneprobleemideni. Hiljuti tehtud uuringu põhjal oletasid selle koostajad, et nutitelefonide kasutamine enne magamaminekut võib unetust põhjustada enam kui 100 miljoni eurooplase seas.


Teadlased kaardistasid kolm peamist tulemust:

  • Enam kui neljandikul Euroopa elanikkonnast on raskusi uinumisega, sest nad on enne uinumist liiga kaua telefonis
  • Mida noorem on telefoni kasutaja, seda suurem on võimalus, et telefoni kasutamine põhjustab neil uinumisprobleeme
  • Melatoniini, peamise unehormooni vähenemist põhjustab telefoni nn sinine valgus

Enam kui veerandil täiskasvanutest tuleb ette halva unega öid, sest nad kasutavad enne uinumist telefoni. Antud uuring pole ainus ega esimene, mis leiab, et unetuse peamine põhjustaja on nutiseadmete sinine valgus. Valgus imiteerib päevavalgust ning keha „arvab“, et melatoniini ehk unehormooni juurde toota pole vaja.

Nutitelefoni kasutavad inimesed peamiselt magamis- ja elutoas. Vaid 15 protsenti vastajatest kasutab silmanägemist säästvat režiimi. Nutitelefonide kasutamise kõrvalmõjusid tunnetab rohkem noorem sihtrühm. Ligikaudu 40 protsenti 18-24 aastastest tundis, et nutitelefonide kasutamine põhjustab neis väsimust. 45 protsenti kõigist vastanutest kirjeldas, et tunneb silmades pinget.

Üleeuroopalise nutitelefonide kasutamise uuringu  „Scroll Eyes“ viis läbi rahvusvaheline uuringufirma Onepoll. Töö käigus kaardistasid uuringu läbiviijad telefonide kasutamise harjumusi kaheksas Euroopa riigis ning uuringus osales 9000 inimest. Uuringu tellis mobiilitootja OnePlus, kes selle tulemusi ka oma pressiteates jagas.