Ülemiste viirushaiguste nakkused kimbutavad eriti lapsi. Foto: Vida Press
Uudised
11. detsember 2019, 16:17

GRIPP KOGUB HOOGU: Lätis on epideemia, meil kasvab haiguse levik iga nädalaga (1)

Kui Lätis kuulutati täna, 11. detsembril juba välja gripiepideemia, siis terviseameti hinnangul on Eestis grippi veel vähe. „Püsivat levikut ei ole täheldatud, kuid gripi levik kasvab iga nädalaga,“ ütles terviseameti gripikeskuse peaspetsialist Olga Sadikova.

Terviseamet hindab haigestumise intensiivsust ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse praegu madalaks: võrreldes varasemate aastate sama perioodiga on see samal tasemel või  isegi madalam. Eelmisel nädalal ehk 2.–8.detsembrini pöördus ülemiste hingamisteede viirustega arsti poole 2856 inimest, neist pooled olid kuni 15-aastased lapsed. Grippi registreeriti vaid üksikud korrad.

"Laboratoorselt on hetkeseisuga kinnitatud 3 A-gripiviirust ja 7 B-gripiviirust," ütles Sadikova. Hingamisteede viirusnakkuste tõttu laborisse saadetud positiivse kinnituse saanud proovidest moodustasid gripiviirused vaid 5,4%. Gripitaolisi haigusi tekitavad endiselt valdavalt rino- ja paragripiviirused.

„Eesti oli keskmisest suurem grippi haigestumus Võrumaal seoses B-gripiviirusega seotud  puhanguga," märgib Sadikova. Üksikud gripijuhtumid  registreeriti ka Tallinnas, Ida-Virumaal ja Lääne-Virumaal.  Haiglaravi vajas seitse inimest – kõik olid alla 14aastased lapsed.

Gripi vastu on viimane aeg end vaktsineerida, ütleb terviseameti gripikeskuse peaspetsialist Olga Sadikova. Foto: Erakogu

Sadikova sõnul registreeritakse praegu rohkem B-gripiviirusega seotud haigestumisi, suurema levikupotentsiaaliga A-gripiviirustesse on haigestumine  väiksem, kuid haigus kogub hoogu. „Kuna A-gripiviirus on juba jõudnud ringlusse, võime suure tõenäosusega järgmise 2–3 nädala jooksul siiski oodata gripihaigestumiste kasvu,“ arvab Sadikova.

Kas gripi vastu on veel mõtet vaktsineerida? „Viimane aeg," ütleb Sadikova. „Ka vaktsiini veel jätkub. Kui mõnes kohas on otsas, siis on võimalik juurde tellida.“

Eelmisel nädalal ületas Lätis Riias ja Jelgavas grippi haigestunute arv epideemia piiri. Epideemiaks loetakse olukorda, kui grippi on 100  juhtu 100 000 inimese kohta. Kuid Jelgavas registreeriti möödunud nädalal juba 265,5 ja Riias 159,8 juhtu 100 000 elaniku kohta, kirjutab The Baltic Course.

Möödunud aastal kuulutati lõunanaabrite juures epideemia välja kuu hiljem, 15. jaanuaril.