Aastasel Erikul avastati haruldane geeniviga. Foto: Erakogu
Uudised
12. detsember 2019, 08:58

TOETAME ERIKUT! Haruldase geeniveaga pisipoiss vajab teraapiat, mis aitab tal areneda (3)

Aitame kaasa pisikese Eriku eduloole! Haruldast geenihaigust põdev aastane Erik vajab täiendavat tegevusteraapiat, mis aitab tal õppida elust osa saama ja ennast selgeks tegema.

Aastasel Erikul on diagnoositud väga haruldane ning seni vähe uuritud geeniviga, mille peamised tunnused on madal lihastoonus ja mahajäämus motoorses ning kõne arengus. Tegevusteraapia on Erikule väga oluline: senine regulaarne teraapia on aidanud tal teha suure arenguhüppe. Eriku tegevusterapeudi sõnul on Erik üks lastest, kelle loo kohta saab öelda – see on tõeline edulugu.

Väikesele Erikule tehti palju uuringuid, kuid täpne diagnoos oli pikka aega selgusetu. Selle aasta oktoobris sai pere teada, et poisil on väga haruldane geeniviga.

Eriku edusammud võtavad küll aega, kuid tegevusterapeudi sõnul on korrapärane tegevusteraapia Erikule väga hästi mõjunud. Erik on hakanud aru saama lihtsustatud kõnest, ta matkib ning häälib. Ta on hakanud vastama küsimustele pilguga, vastuseks viipama, sõrmega osutama või häält tegema. Erik kasutab igapäevastes tegevustes rohkem käsi, tunneb enam huvi ümbritseva suhtes ning on hakanud oma soove välja näitama.

Kui Eriku pere suvel Lastefondi poole abi saamiseks pöördus, kasutas laps liikumiseks peamiselt rullimist, tema mugavusasend oli selili ning vanemad tundsid muret madala lihastoonuse pärast. Nüüd on Erik hakanud istuma ja kõndima ning kuigi ta kaotab tasakaalu ja kukub sageli, on lapsel suur soov iseseisvuda.

Vanemate sõnul hakkasid nad Erikuga varakult intensiivselt füsioteraapias käima, veidi hiljem ka tegevusteraapias ning eripedagoogi juures. Edusammud võtavad ka vanemate sõnul aega, küll aga näeb Eriku ema, et teraapia on lapse arengu seisukohast hädavajalik. Ema on tänulik Lastefondile ja headele annetajatele, kes aitavad kulusid katta. Erik saab tegevusteraapias käia ka rehabilitatsiooniteenuse raames, kuid sellest jääb väheks ning vanemad olid Lastefondi poole pöördumiseni lapse tegevusteraapia lisakordade eest ise tasunud.

Pere peab ainuüksi tegevusteraapia eest maksma 1440 eurot aastas, kui teraapias käia korra nädalas. Lastefond katab heade annetajate abil 90% Eriku tegevusteraapia maksumusest ehk 1296 eurot.

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves kommenteeris, et Eriku edusammud näitavad väga hästi, kuidas teraapia võib anda lapse arengule palju juurde. “Esmapilgul väikesed sammud kasvavad järjepideva teraapia tulemusel jõudsalt ning suurendavad lapse iseseisvat toimetulekut. Teame väga hästi, kui kulukas on lapsele järjepidevalt arendava teraapia võimaldamine. Julgustame kõiki peresid, kus kasvab arendavat teraapiat vajav laps, Lastefondi poole abi saamiseks pöörduma.”

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond toetab aastas üle 40 lapse arendavaid teraapiad. Lisaks tegevusteraapiale katab Lastefond heade annetajate abil raskelt haigete laste hobuteraapia, muusikateraapia, füsioteraapia, ravivesivõimlemise ning logopeediteenuse kulusid aastas ligi 50 000 euro eest.

Erikut saab aidata, tehes ühekordse annetuse SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontodele ja lisades selgitusse “Eriku teraapia”

Swedbank IBAN EE682200221015828742

SEB IBAN EE261010220014910011

Luminor IBAN EE791700017000285384

LHV IBAN EE527700771000610813

Coop IBAN EE824204278603586607