Foto: Erki Pärnaku
Uudised
12. detsember 2019, 12:48

PAREMAD RAVIVÕIMALUSED: haigekassa hakkab uuest aastast hüvitama mitut vähiravimit (6)

Alates 1. jaanuarist hakkab haigekassa hüvitama 14 uut haiglaravimit ja viit  soodusravimit - see laiendab patsientide valikuvõimalusi ja muudab ravimid taskukohasemaks sadadele inimestele.

14 haiglaravimist enamik on kasvajate ravimid: rinnakasvaja, pea- ja kaelakasvaja, pankreasekasvaja ning hematoloogiliste kasvajate (erinevate lümfoomide ja leukeemia) raviks.

Loetelu täieneb ka kolme kopsukasvaja ravimiga (pembrolizumab+pemetrekseed, atezolisumab, durvalumab), mida vajab hinnanguliselt 120 patsienti aastas.

Muu hulgas hakkab haigekassa rahastama kauaoodatud ravimit eculizumabi ehk Solirist. Ravimit hüvitatakse kõigile atüüpilise hemolüütilis-ureemilise sündroomiga patsientidele. Tegemist on kalli ravimiga - ühe patsiendi aastane ravi maksab sadu tuhandeid eurosid.

„Solirise rahastamiseks pidasime pikki ja keerulisi hinnaläbirääkimisi ravimi kõrge maksumuse tõttu. Haigekassal õnnestus ravimitootjaga saavutada kokkulepe, mis tõi ravimi maksumuse meie ühisele ravikindlustusele vastuvõetavale tasemele, et riik seda rahastada jõuaks ja raviraha jätkuks ka teistele patsientidele,“ sõnas haigekassa ravimiekspert Keili Kõlves.

Uutele haiglaravimitele kulub järgmise aasta ravikindlustuse eelarvest ligikaudu 4,4 miljonit euro aastas.

Foto: Mari Luud

Igas kvartalis täiendab haigekassa ka soodusravimite loetelu. 2020. aasta alguses lisatakse loetellu uusi ravimeid, mis on mõeldud kodade virvendusarütmia, raske seenhaiguse ja kopsuarteri hüpertensiooni raviks.

Sealhulgas hakkab haigekassa 100protsendilise soodusmääraga hüvitama bioloogilist ravimit etanertsept, mis on mõeldud reumatoidartriidi ja psoriaasi raviks.

„Ravimit vajab 370 patsienti ja sellele kulub haigekassal 1,1 miljonit eurot aastas. Tänu selle hüvitamisele peaksid reuma- ja psoriaasipatsientide bioloogilise ravi järjekorrad lähiajal kaduma,“ selgitas Kõlves.

Soodusravimite loetellu lisatakse ka odavamaid või sama hinnaga ravimpreparaate, tänu millele laienevad apteekides patsientide valikuvõimalused.

Haigekassa ravimispetsialist Alice Kivistiku sõnul saavutatakse tänu 2020. aasta algusest kehtima hakkavatele uutele piirhindadele ravikindlustuse eelarves ligikaudu 900 000 eurone sääst, mille haigekassa investeerib uutesse ravivõimalustesse. „Alates 1. jaanuarist 2020 laieneb geneeriliste ravimite valik näiteks astma, stenokardia, küüne seenhaiguse, gastroösofageaalse reflukshaiguse ja kõrgvererõhktõve ravis,“ ütles Kivistik.