"Turse iseenesest pole ohtlik, see on lihtsalt üks haiguse sümptom, aga väärib ohumärgina tähelepanu," ütleb Viktor Vassiljev.Foto: Robin Roots
Hea nõu
3. jaanuar 2021, 15:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Miks ämma jalad on kogu aeg turses? (14)

"Ämmal on jalad pidevalt turses, millest see võib olla?"

Ämm on inimese parim sõber. Mõni lihtsalt ei saa sellest aru, eks see ole tema enda süü. Abikaasa ema ja lastelaste vanaema on traditsioonilises peres vägagi vajalik liige, kellel omad ülesanded täita. Kasvõi mürgiseid märkusi teha, kui keegi teine ei julge. Mürgiseks muutub muidugi siis, kui talle piisavat tähelepanu ja seisusekohast austust ei avaldata. Igatahes südantsoojendav on, kui väimeespoeg huvitub oma lähikondlase käekäigust ja jalaastumisest:

Arusaadavalt ei saa kellegi ämm olla päris esimeses nooruses. Jalgade turse, kui hüppeliigeste piirkonnas ja sääre alumise kolmandiku ulatuses, on seotud vereringega. Mõnikord veenilaienditega, sagedamini siiski algava südamepuudulikkusega, ning igal juhul vajab perearsti poole pöördumist. Et nähtuse põhjust täpsustada ja vajalikku ravi korraldada.

Iseenesest üle ei lähe, või kui, siis mõneks ajaks, et uuesti tekkida. Turse iseenesest pole ohtlik, see on lihtsalt üks haiguse sümptom, aga just ohumärgina väärib tähelepanu.

Muidugi võib väiksemate tursete puhul abi olla sellestki, kui istudes jalad kõrgemal hoida või veenisukki kanda, aga sümptomi kadumine ei tähenda veel haiguse möödumist, nii et kõige õigem oleks ämm arsti vastuvõtule aidata. Siis jätkub teda kauemaks. Ja kui saab ravist abi, siis terve ämma tuju on kindlasti parem kui haige oma. Heas tujus ämm on ka väimehe tervisele kasulik.