Arsti juures võiks küll telefoni ära panna!Foto: Vida Press
Lapsed
15. detsember 2019, 11:00

ARST LAPSEVANEMATELE: pange arsti vastuvõtul lapse nutiseade ära! (1)

"Head inimesed, palun kaaluge eesmärke ja tagajärgi, kui lubate lapsele kätte nutiseadme!" ütleb kõrva-nina-kurguarst ja unearst Heisl Vaher. Haigla või polikliiniku koridoris näeb sageli, et lapsevanemal on käes telefon ning seda sirvitakse koos lapsega, ka alla aastasega. Selline teguviis on lapse tervisele ja arengule halb, rõhutab arst.

Arsti vastuvõtul on nutiseadme sõltuvuse korral raske saada lapsega kontakti. Kui laps on nutiseadmes, on raske luua ka silmsidet.

Arstil on sageli vaja ka lapsega suhelda, vanemate ütlustest ei piisa. Arsti vastuvõtul võib ette tulla olukordi, kus läbivaatuse või protseduuriga kaasneb ebamugavus või valu. Sellist olukorda pole õige lahendada telefoni lapse kätte lubamisega.

Kui laps on nutiseadmes, on raske luua temaga ka silmsidet, ütleb kõrva-nina-kurguarst ja unearst Heisl Vaher.

Vastuvõtul on tihti kooliealised lapsed, kellele on igasugune ebamugavustunne täiesti vastuvõetamatu – sellist olukord ei kohanud nii sageli veel 10 aasta eest. Paraku on arsti juures käies ja ka elus üldse olukordi, mis ei ole meeldivad, aga paratamatud. Arstil käimine on normaalne tegevus, mis ei peaks kaasa tooma ainelist heaolu lapsele ehk lapsevanema lubadusi: kui sa lased kõrva vaadata, siis me läheme sinna või ostame seda või teist.

Kui pidevalt – kodus, koolis, autos, WC-s – on käeulatuses ajus heaolutunnet alahoidev telefon, siis ongi last väga keeruline üllatada värvimisraamatu, kleepsu või kõige vähem sõnalise kiitusega. Proportsionaalne kiitus või auhind on omal kohal olenevalt sellest, kas tegu oli visiidiga polikliinikusse või operatsioonil käimisega.

Lahendus – pange ise telefon kõrvale ja rääkige lapsega! Ka keerulisematel ja tõsistel teemadel. Näiteks sellest, et ees on arsti juurde minek. Arstikabinet pole telefoni sirvimise koht kellegi jaoks.