Ostukäru sangadel võib olla palju baktereid. Foto: Vida Press
Hea nõu
16. detsember 2019, 12:13

KAITSE END NAKATUMISE EEST! Neli avalikku kohta, kus on eriti palju pisikuid (4)

Nii nagu inimestele, meeldib ka bakteritele hea seltskond. Baktereid leidub õhus, toidus ja ka meie kehas. Kuid mõnes kohas on neid eriti palju. 

Laste mänguväljakud ja -toad

Mängutubade esemed ja mänguasjad võivad olla kaetud vägagi korraliku bakterikollektsiooniga, sest neid on puudutanud nii paljud väiksed käekesed. Lastele meeldib möllata näiteks pallimeres, aga mitte keegi ei puhasta iga üksikut palli.

Foto: Pixabay

Avalikud WCd

Selge see, et WCs käies puutud kokku paljude bakteritega, aga sellepärast sa ju pesedki käsi pärast tualetiskäiku. Aga kui oled käed ära pesnud, puudutad  kraani, et vesi kinni keerata. Ja seal võib olla palju baktereid! Bakterid ootavad sind ka WCst lahkudes ukselingil. Miks? Sest ühe uuringu järgi peseb vaid 31% mehi ja 65% naisi käsi pärast avaliku tualeti kasutamist.

Foto: Pixabay

Toidupoed

Kõik hakkab pihta toidukorvist, mille sangad kubisevad bakteritest ja viirustest. Ja seal ei pruugi olla vaid gripi ja teiste viirushaiguste põhjustajad, vaid ka ka E. coli ja salmonellabaktereid.

Foto: Pixabay

Ühistransport

Kui sõidad punktist A punkti B, kohtud oma teekonnal paljude bakteritega. Väga palju pisikuid võib olla näiteks bussis ja trammis käepidemetel. Palju pisikuid on ka lennuki käetugedel, rendijalgratastel ja -tõuksidel.

Foto: Pixabay

4 lihtsat võimalust, kuidas ennast kaitsta

Pole mingit võimalust pääseda kokkupuutest pisikutega. Küll aga annab  palju ära teha, et vähendada võimalust haigeks jääda.

1. Pese käsi 20 sekundit vee ja seebiga. Ja tee seda sageli!

2. Kui sul pole võimalik käsi vee ja seebiga pesta, kasuta alkoholi sisaldavat antiseptikut.

3. Ära katsu pesemata kätega nina, suud ja silmi.

4. Kui oled käed puhtaks pesnud ja lahkud avalikust tualetist, katsu ukselinki paberkäterätikuga.

Allikas: WebMD