"Tubakasuitsus sisalduv vingugaas kahjustab arterite sisekesta, krooniline vingugaasimürgitus tekitab arteris kroonilise põletiku, veresooned jäävad kitsaks ega lase piisavalt verd läbi," selgitab Viktor Vassiljev.Foto: Robin Roots
Hea nõu
17. detsember 2019, 05:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Kas jalad võivad valutada suitsetamise pärast? (2)

Eestis on viimase kümne aastaga suitsetajate arv vähenenud kolmandiku võrra ja praegu on nikotiinisõltlaste hulk ligi 20% elanikkonnast. Ehk õnnestub sealt nikotiinikute seast veel üks välja kangutada, nimelt 60aastane proua, kes kirjutab sellise murega: "Jalad valutavad käies, valu on sääremarjades, tekib pärast juppi maad käimist, puhates läheb üle ja laseb jälle kõndida, kuni lööb valu uuesti säärtesse. Olen lugenud, et see võib olla suitsetamisest, mul ongi see patt eluaeg olnud hinge peal." Kui see on oblitereeriv endarteriit ehk jalaarterite ummistav põletik, siis enamasti meeste probleem, aga eks ole meeste seas ka suitsetajaid rohkem. Krooniline progresseeruv haigus, mis lõppeb mõne veresoone ummistusega ja kurvemal juhul gangreeniga.

Tubakasuitsus sisalduv vingugaas kahjustab arterite sisekesta, krooniline vingugaasimürgitus tekitab arteris kroonilise põletiku, veresooned jäävad kitsaks ega lase piisavalt verd läbi. Hullem on see, et põletikuga kaasnevad trombid ehk verehüübed, need võivad arteri hoopis ummistada.

Igasugusel põletikul on ravi, ka sellel, aga kui suitsetamist päevapealt maha ei jäeta, siis ükski ravi ei aita. Saab ainult valusid vähendada, aga vingugaasikahjustus kestab edasi ja on puhtalt saatuse mäng, millal ja milline veresoon kinni jääb.

Muidugi, suitsetajad on kange rahvas ja kui haiglas suitsumehele tehakse puust ja punaseks, et peab loobuma kas suitsust või jalast, siis tegelane jupp aega veel mõtleb, kumb variant on parem. Naistel on ses suhtes ehk rohkem mõistust peas.

Aga muidu on ravi täitsa olemas, ka üsna nigelas seisus arteri võib välja vahetada – kas oma keha teisest piirkonnast võetud veresoonega või kunstkiust toruga, tänapäeval on kõik võimalik. Ainult niikaua kuni vingugaasikahjustus kestab, pole ravil ausalt öeldes mõtet.

Hirmus jutt, võtab tõsiseks? See ongi eesmärk. Ja kui ma antud juhul diagnoosiga eksisin, siis võin selle üle ainult rõõmustada, sest ega see hea haigus ei ole. No kui üldse saabki mingit tõbe heaks pidada. Ahjah, üks oli, kui kuskilt ei valuta ja iga päev kuuled ainult uudiseid. Haiguse nime pole mõtet mainida, see ei jää patsiendil meelde.