Foto: Vida Press
Hea nõu
31. detsember 2019, 15:00

MÕTLE SELLELE JUBA TÄNA! Need vahendid tagavad pohmellivaba hommiku (3)

Kuidas ennetada pohmelli ja parandada enesetunnet, kui eelmisel õhtul sai alkoholiga liialdatud? Apotheka apteeker Jaanika Treimann jagab soovitusi.

Esimene ja kõige olulisem soovitus on alkohoolsete jookide tarbimist vältida või piirata – parim ravim pohmelli vastu on üldse mitte alkoholi pruukida. Kui aga soovitada abivahendeid pohmellitunde ennetamiseks ja leevendamiseks, on kõigepealt vajalik mõista, miks pohmell üldse tekib.

Enamasti seostatakse pohmelli vedelikupuudusega – alkohol kui tugev diureetikum tõepoolest väljutab organismist vett, iga alkoholiühiku kohta lausa 100 ml. Kuigi dehüdratsioonil on oluline roll, on pohmelli peasüüdlaseks palju vähem tuntud atseetaldehüüd ehk etanaal – alkohoolsetes jookides sisalduva etanooli oksüdeerumisel tekkiv mürgine aine.

Oled kunagi alkoholi tarbides või peojärgsel hommikul tundnud, et süda puperdab? Oled higistanud või isegi oksendanud? Need on etanooli lagundamise ilmingud.

Etanooli lagundatakse maksas kahes etapis:

esmalt lagundatakse etanool etanaaliks, mis on etanoolist kümneid kordi mürgisem. Seejärel lagundatakse etanaal äädikhappeks, mis lõpptulemusena organismist väljutatakse.

Teine etapp on esimesega võrreldes aga oluliselt aeganõudvam. Kui inimene joob alkoholi kiiremini, kui organism etanaali äädikhappeks lagundada suudab, hakkab etanoolist lagundatud mürgine etanaal organismis kuhjuma ja tekib alkoholimürgitus, mis väljendub pohmellitundes.

Etanool ei ole kahjuks kaugeltki ainus mürk, mis alkoholi tarbimisel organismi satub: pohmellitundesse panustavad ka teised mürgised jääkained nagu atsetoon ja tanniinid ehk parkained, mida leidub eriti palju just tumeda värvusega alkohoolsetes jookides.

Ennetav abi 

Apteegis on saadaval mitmeid pohmelli leevendavaid preparaate, mis ebameeldivat tunnet küll võluväel ära ei võta, aga mis võivad ainevahetust kiirendades ning vitamiinide ja mineraalide varusid taastades enesetunnet siiski märkimisväärselt parandada.

Alkoholi kiiremini lagundada ning organismist jääkaineid väljutada aitavad näiteks lahustuvad pulbrid, mis sisaldavad punase kaktuse viljaliha, aminohappeid N-atsetüül-L-tsüsteiini ja L-arginiini ning rikkalikult C-, B1-, B6- ja B12-vitamiine. Pulbrit on soovituslik veega segada ja juua nii enne kui pärast alkoholi tarvitamist.

Veel võib apteegist leida pohmelliplaastreid, mis on soovitatav õlavarrele asetada 12 kuni 24 tunniks juba enne alkoholi tarvitamisega alustamist.

Abi on plaastritest siiski ka peojärgsel hommikul, kuivõrd toimeained, mille hulka kuuluvad erinevad B-grupi vitamiinid, C-vitamiin, E-vitamiin, A-vitamiin ja D-vitamiin, rohelise tee ekstrakt, maarjaohaka ekstrakt ja artišoki ekstrakt, hakkavad imenduma 30 minuti möödudes plaastri paigaldamisest.

Valuvaigistitega tasub olla ettevaatlik

Kuidas käituda aga siis, kui mõõdutunne eelmisel õhtul ununes, pohmelli ennetavaid preparaate kasutada ei taibanud ning ärgates on kohal enimlevinud pohmelli sümptom, tugev peavalu?

Kuigi lahustuvad pulbrid ja vitamiine eritavad plaastrid võivad turgutavalt mõjuda, ei ole neist tugeva valu leevendamisel suure tõenäosusega erilist abi. Kui enamik sirutaks peavalu korral käe juhusliku valuvaigisti järele, siis pohmellipeavalu korral peab olema ettevaatlik: mitte iga valuvaigisti ei ole sel puhul organismile ohutu.

Peavalu leevendamiseks on soovituslik võtta ibuprofeeni ja vältida atsetaminofeenil ehk paratsetamoolil põhinevaid valuvaigisteid, millel on alkoholiga koos manustades suurem oht maksakahjustuse tekkeks, samuti aspiriini ehk atsetüülsalitsüülhappel põhinevaid valuvaigisteid, mis võivad põhjustada mao limaskesta kahjustusi.