Mõnede toimeainete korral saab retsepte pikendada siiski vaid oma raviarst. Foto: Vida Press
Uudised
2. jaanuar 2020, 11:19

UUS VÕIMALUS: tänasest saab 17 apteegis retsepte pikendada (4)

Tänasest saab 17 apteegis üle Eesti uuendada lõppenud retsepte. Retsepte saab pikendada apteegi lahtioleku ajal, seega ka õhtuti, nädalavahetustel ja pühade ajal, mil perearsti poole pöörduda pole võimalik.

Retsepte saab pikendada teatud Benu apteekides Tallinnas, Viimsis ja Jüris, Haapsalus, Võrus, Otepääl, Tartus, Raplas, Kuressaares ning Kohtla-Järvel. Pärnusse ja Narvasse laieneb võimalus jaanuari jooksul.

Benu apteegi tegevjuhi Kaidi Kelti sõnul kasvab huvi retseptide uuendamise vastu.“Apteekide roll esmatasandi tervishoius on järjest suurenemas ja inimesed saavad lihtsamatele tervisemuredele operatiivselt lahenduse, ilma et nad peaksid broneerima aja perearsti juurde või pöörduma EMO-sse.

Minudoc OÜ juhatuse liikme Tarmo Pihli sõnul analüüsiti hiljuti lõppenud pilootprojekti käigus ka seda, kuidas toimib uus süsteem meditsiiniliselt. “Meil oli vaja muu hulgas hinnata, kas digiloost välja loetavad andmed on piisavad retsepti uuendamiseks, millised küsimused tekivad arstidel otsuse langetamisel ja milline on dokumenteerimine tervise infosüsteemis,” selgitas Pihl. Soovituste ja tagasiside osas suheldi ka terviseameti, sotsiaalministeeriumi, haigekassa ja Eesti Perearstide Seltsiga.

„Lisaks eristati selgelt toimeained, mille korral peab patsient ikkagi oma raviarsti poole pöörduma ning teisalt retseptid, mille pikendamine on apteegist või kaugteenuse kaudu võimalik,” lausus Pihl.

Ravimiretsepte saab apteegis pikendada iseteenindusliku kioski vahendusel: inimene sisestab ekraanile vajaliku info, mis liigub Minudoc digiplatvormi kaudu süsteemiga liitunud perearstini, kes otsustab pärast patsiendi digiloo ning varasemalt välja kirjutatud retseptidega tutvumist, kas retsepti saab pikendada või mitte.

Retsepti saab uuendada iga päev kella 9–21 ka Minudoc veebis www.minudoc.ee ning äppides.