Lavastaja ja näitekirjanik Janno Puusepp põeb haruldast haigust tsüstilist fibroosi.Foto: Aldo Luud
Uudised
3. jaanuar 2020, 10:52

VIDEO | Rasket haigust põdev mees sai lõpuks hambad: „Pean nüüd õppima naeratama.“ (2)

Tsüstilist fibroosi põdev Janno Puusepp avaldas oma Facebooki-lehel liigutava video, kus ta tänab kõiki, kes aitasid tal hambad suhu saada. "Sain endale päris-päris kunsthambad. Nüüd on see tehtud," räägib mees, kes tänab arste ja ettevõtteid, kogu Eesti rahvast ja presidenti.

"Jah, ma pean nüüd õppima naeratama ja ka sööma, sest mulle endale tundub see söömise osa veel harjumatu, aga juba hakkab looma," kirjeldab Janno uue elu algusest.

Janno Puusepp sai laiemalt tuntuks, kui ta kirjutas presidendile avaliku kirja, mille avaldas Facebookis. Ta heitis Eesti riigile ette, et puuetega inimesi otseselt puudutav tööhõivereform ei kulge päris nii, nagu peaks.

Nimelt ei kaasnenud sellega individuaalsest lähenemist inimesele ja tema vajadustele. Reeglite järgi peaks Janno olema töövõimeline. Paraku ei saa ta haiguse tõttu vähegi füüsilisemat tööd teha. Janno tegutseb vabakutselise kirjaniku ja lavastajana. Seda tööd saab ta oma haigusega teha – kui parasjagu suudab.

Tähelepanu aitas

„Tänu toonasele tähelepanule läkski fond käima,“ rääkis Janno 2018. aastal Õhtulehele antud intervjuus omanimelise fondi  - Janno Puusepa fondi asutamisest. „Aitame tsüstilist fibroosi põdevate inimeste kõrval nüüd ka neid, kes põevad teisi haruldasi haigusi – näiteks ALSi (amüotroofiline lateraalskleroos, lihaste kõhetumist põhjustav närvihaigus) ja PLSi (primaarne lateraalskleroos, üks ALSi vorme). Isegi vähihaigeid oleme aidanud.“

Tema fond ei ole nii silmatorkav kui suurte haiglate sihtasutused, sest see ei tee suuri ja kalleid reklaamikampaaniaid. „Me võtame iga sendi tänuga vastu ja anname inimestele, kes seda vajavad,“ rääkis Janno. „Eks me vaikselt nokitseme, iga annetatud sent läheb abivajajatele. Kõiki me ei saa aidata, aga oma väikse panuse anname ikka.“