"Petetud kliente ei menetle keegi, ärge kartke, nemad on endale rahalise karistuse ise määranud," arvab dr Viktor Vassiljev.Foto: Robin Roots
Hea nõu
8. jaanuar 2020, 05:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Kuidas suhtuda ravimeetodisse karboksüteraapia?

"Lehes reklaamitakse uut ravimeetodit karboksüteraapiat, mida kasutatakse ortopeedias, iluravis, selgroo ja liigeste raviks. Kuidas teie suhtute sellisesse teraapiasse?"

Aegade jooksul on igasugust füsioteraapiat tehtud, küll nõeltega, ultralühilainetega, nõrga elektrivooluga, tänapäeval laseriga. Konkreetselt karboksüteraapia on süsihappegaasi viimine naha sisse või naha alla, milles pole ka midagi uut, vanal meetodil torgiti nõeltega, tänapäeval surub spetsiaalne instrument gaasijoad naha sisse.

Kosmeetilise protseduurina kortsude vastu on päris hea, aga et ortopeedias, selgroo ja liigeste probleemidega... No usk on suur asi, eks ta väheke ikka aitab. Isegi pihku sülitades ja hõõrudes aitab ju.

Ainult ma paluks teil seda reklaami veel kord tähelepanelikult vaadata. Arvan, et seal siiski ei ole juttu haiguste ravist, vaid teraapiast, kasulikust toimest ja muust roosamannast.

Ametlike ravimeetodite hulka see ei kuulu ning kui on reklaamis juttu, et tegemist on ravimeetodiga, millega ravitakse konkreetseid haigusi, siis on see inimeste petmine ja seaduserikkumine, mida menetlevad Terviseamet, Tarbijakaitseamet, ja kui ei aita, siis politsei ning juba lõplikult.

Petetud kliente ei menetle keegi, ärge kartke, nemad on endale rahalise karistuse ise määranud. Ma siiski pole kaotanud usku Eesti pensionäride mõistusesse ja ei arva, et te ostaksite reklaami mõjul iga päev endale pesupulbreid, tolmuimejaid ja sekspesu. Aga hoiatama siiski pean.

Kuskil internetiavarustes ringleb minu näopildiga reklaam – üsna vigases eesti keeles kutsutakse üles ostma mingit rõvedat möksi, vist liigestele. Puhas petuvärk, aga mis parata, kuulsuse magus koorem... Viitsib keegi politseisse kaevata, siis olen tänulik, endal pole küll aega pätte mööda netti taga ajada.