NIPT-testiks on vaja vaid ema vereproovi. (Pilt on illustratiivne)Foto: Vida Press
Uudised
10. jaanuar 2020, 11:08

UUS VÕIMALUS: Haigekassa tasub nüüd olulise testi eest, mis aitab avastada lootel raskeid haigusi

Sellest aastast tasub haigekassa kaasaegse NIPT-testi eest, mis aitab  lapseootel naise vereproovi järgi avastada sündimata lapsel  sagedasemaid kromosoomihaigusi, näiteks Downi sündroomi.

Haigekassa hüvitab testi juhul, kui raseduse esimese kolme kuu ajal tehtud sõeluuringuga leitakse suurenenud risk loote kromosoomihaiguseks. Samuti  siis, kui peres on varem sündinud kromosoomihaigusega laps või kui ema terviseseisund välistab teised täiendavad uuringud.

 „NIPT-test võimaldab üles leida enamik seni märkamata jäänud juhtudest. Ema verest võetud proov aitab täpsustada riski erinevateks kõrvalekalleteks, nagu näiteks Downi sündroom, Turneri sündroom, Edwardsi sündroom ja Patau sündroom,“ rääkis haigekassa eriarstiabi ekspert Tanel Kaju.

NIPT-testiks on vaja vaid ema vereproovi. „Testi abil saab arst otsustada, kas kromosoomhaiguse esinemise riski tuleks lisaks kontrollida prooviga koorionikoest või looteveest,“ selgitas Kaju. Sel viisil on võimalik vähendada tõsisemat sekkumist vajavate protseduuride arvu, mis on seotud väikese raseduse katkemise riskiga.

NIPT-test ei ole alati siiski esmane valik ning sellega ei leita kõiki geneetilisi muutusi. „Kui raseduse esimese trimestri sõeluuringul avastatakse kõrge kromosoomhaiguse risk või loote väärareng, siis pakutakse rasedale kohe esmavalikuna lootevee või platsenta uuringut, et tuvastada kromosoomides muutusi, mida ka NIPT testiga ei saa veel tänapäeval diagnoosida“ tõdes Kaju.

Lisaks NIPT testile hüvitab haigekassa ka mitmeid teisi uuringuid, mis aitavad hinnata sündimata lapse tervist ja kromosoomihaiguste tõenäosust. „ NIPT test on üks täiendav võimalus, mis aitab tagada, et lapseootel emadel oleks jätkuvalt turvatunne enda ja oma lapse tervise üle,“ lisas Kaju. Testi hüvitamiseks on haigekassa 2020. aasta eelarvesse planeeritud üle poole miljoni euro.

Eesti Naistearstide Seltsi hinnangul on NIPT testi kasutusele võtmine tänapäevane ja tõenduspõhine meetod kromosoomihaiguste avastamiseks. „Meil on väga hea meel, et riik panustab jätkuvalt naiste ja laste tervisesse,“ ütles seltsi asepresident Piret Veerus, kelle sõnul on rasedate jälgimine Eestis väga heal tasemel.