Kurkumit võib panna kõikide pajaroogade ja kastmete sisse ning raputada makaronitoitudele ja lihale.Foto: Vida Press
Hea nõu
23. oktoober 2020, 05:00

VÄÄRTUSLIK KURKUM: hävitab baktereid, kahandab kehakaalu ja leevendab hulga tervisehädasid (9)

Kurkumis sisaldaval kurkumiinil on leitud hulga kasulikke omadusi - see hävitab kahjulikke baktereid, leevendab stressi ja vaigistab valu ning arvatakse, et see on isegi vähivastase toimega.

Kurkumist ja teistest kasulikest vürtsidest kirjutab portaalis Kodus.ee arst ja toitumisspetsialist Mai Maser.

Kurkum ehk kollajuur kuulub ingveriga samasse sugukonda ning kasvab sellistes maades nagu Indoneesia, India, Taiwan, Peruu. Vürtsina kasutatakse maa-aluseid varsi, risoome. Näiteks Kagu-Aasias on kollajuur tavaline suppide, kastmete, salatite, kala ja riisi maitsestaja ning värvi andja. Temast on valmistatud ka tervendavaid jooke.

 Tavaliselt varred keedetakse ja kuivatatakse ning jahvatatakse pulbriks – enamasti sellisena on kurkum müügil meilgi, kuid ökopoodides müüakse kollajuurt ka toorelt.

Foto: Pixabay

Värvaine kurkumiin sarnaneb safranis oleva glükosiidiga: sellel on tugev aroom ja kibe maitse, mis meenutab ingverit ja on kibedam kui safran. Sellepärast tuleb kurkumit lisada vähe, muidu rikub toidu ära.

Kurkum sisaldab kaaliumi, kaltsiumi, fosforit, rauda ja magneesiumi. Väga olulise tervise toetaja teevad kollajuurest antioksüdandid, eriti ohtralt leidub C-, E- ja K-vitamiini.

Kurkumiinil on leitud hulk kasulikke omadusi.

  • Hävitab kahjulikke baktereid, kiirendab haavade paranemist ja naha taastumist.
  • Leevendab reuma- ja osteoartriidivaevusi, vaigistab valu.
  • Leevendab ülemäärast stressi.
  • Ergutab maksatalitlust, ka rasvmaksa ja hepatiidi korral.
  • Vähendab kolesteroolisisaldust ja aitab vältida ning leevendada veresoonte lubjastumist.
  • On vähivastase toimega: hoiab ära halvaloomulisi rakumuutusi ega lase vähirakkudel kehas kinnituda. Teadusuuringud on tõestanud, et kurkumiin on eriti kasulik eesnäärme- ja käärsoolevähi, lapseea leukeemia, kilpnäärmevähi ja nahavähi (melanoomi) ennetuseks.
  • Leevendab ja aitab ära hoida metaboolset sündroomi (ainevahetussündroomi), kuna vähendab vere rasvasisaldust; aitab reguleerida ainevahetust ja kahandada kehakaalu.

Kurkumit võib panna kõikide pajaroogade ja kastmete sisse ning raputada makaronitoitudele ja lihale. Kuna tegu on rasvlahustuva ainega, suureneb kurkumi ravitoime, kui seda pisut kuumutada ja rasvaga kombineerida. Peale selle toimib tervendavalt ka kurkumitee, kui seda juua tassike kasvõi iga päev.