Foto: Vidapress
Hea nõu
16. jaanuar 2020, 16:46

ÜKS KÜSIMUS: mida teha, kui kuumliimist tekkis põletushaav? (1)

"Kasutasin jõulukaunistuste tegemisel liimipüstolit, millest väljub tulikuum liim. Kiirustades voolas kõrvetav liim ühe sõrme otsale ja põhjustas sekundiga teise astme põletuse," räägib ajakirja Tiiu lugeja.

"Villiga kaetud põletushaav oli kohe herneterasuurune. Hoidsin sõrme umbes pool tundi voolava külma vee all, aga ebameeldiv valu kestis veel tunde. Kolm päeva hiljem haavakoht enam ei valuta, kuid vill, mida ma katki ei teinud, on jätkuvalt kõrge. Mida oleks kõige parem teha? Mida võiks valu leevendamiseks ja haava paranemiseks kasutada, kas villi tohiks katki teha?" küsib lugeja.

Vastab Viljandi haigla nahaarst Marge Tampere:

"Tegemist on tavalise teise astme termilise põletusega, mille korral on kõige olulisem kiiresti jahutada ülekuumenenud koed ja peatada edasine koekahjustuse süvenemine. Jahutamiseks tuleks kohe kasutada Burnjeli geeli või 18–20kraadilist jahedat vett 15–20 minuti jooksul.

Kõige parem vahend põletuste raviks on Burnjel. See jahutab haava vähem kui viie minutiga, ka ilma eelnevalt veega jahutama. Geeli võib kasutada esimese, teise ja kolmanda astme põletuse korral. See leevendab valu tugevust, desinfitseerib, sobib lastele, ka imikutele, ei ärrita limaskestasid, on vesilahustuv ja kergesti pestav, ei kleepu haavale.

Burnjeli geeli tuleb panna paksu kihina, isegi väikese kuhjana põletada saanud kohale. Nii tagate kuumuse kiirema väljajuhtimise haavast. Vajadusel võite lisada uue kihi geeli nii kaua, kui valutundlikkus on kadunud ja naha normaalne temperatuur taastunud. Geelil on ka desinfitseeriv toime, mistõttu pole haava tarvis eraldi puhastada. Hiljem võite haava siduda, sideme alla võib samuti panna geeli, mis hoiab selle jahedana ega lase sidemel haava külge kleepuda. Sidet ei soovitata sageli vahetada, sest haava pidev õhutamine aeglustab paranemist.

Et Burnjelist abi oleks, peab see vajadusel kohe võtta olema. Seetõttu peaks Burnjel olema igas kodus ja töökohas, selle võiks panna oma autoapteeki."