RAVIKESKUSE EES: Mees lahkumas Wuhani ravikeskusest, kus uude ohtlikusse viirushaigusesse suri esimene patsient. Foto: AFP/Scanpix
Maailm
14. jaanuar 2020, 12:30

MAAILM ÄREVUSES: Hiinas levib tundmatu ohtlik viirushaigus (19)

Hiina keskosas asuvas Wuhani linnas (elanikke 11-12 miljonit) hakkas läinud aasta lõpus levima tundmatu päritolu kopsupõletik, mille põhjuseks arvatakse olevat uut tüüpi koroonaviirus.

 Sellisele järeldusele jõudsid 9. jaanuaril Hiina arstid. Hiina arstidele vaidleb vastu Berliini viirusteuurija Christian Drosten, kes peab Wuhanis leitud viirust raskekujulise ägeda respiratoorse sündroomi (SARS) uueks variandiks, vahendab täna Neue Zürcher Zeitung. SARSi pandeemia puhkes 2002. aastal samuti Hiinas ning üheksa kuu jooksul haigestus umbes 30 riigis üle 8000 inimese, kelles 774 surid. 

Praegu pahandust tegev viirus on paha eeskätt seetõttu, et laseb kiiresti areneda kopsupõletikul. Sarnaseid haigestumisi on olnud ka Hongkongis, Singapuris ja Lõuna-Koreas, kuid kõige jõudsamalt areneb see Hiinas. Registreeritud on juba enam kui 60 juhtumit ja paljude inimeste seisund on raske. Kõik haigestunud on paigutatud karantiini, aga meedikute järelevalve all on veel ligi tuhat „kahtlast“ inimest, kellest pooled on haigetega kokku puutunud meditsiinitöötajad. Senini pole leitud tõendeid selle kohta, et see haigus nakkaks inimeselt inimesele, mistõttu võivad haiguskandjateks olla näiteks loomad. Aga 10. jaanuaril teatati esimesest surmajuhtumist, kui salapärasesse haigusesse suri 61aastane mees.

Kõige sagedamini kaebavad patsiendid selle haiguse puhul palaviku üle ja neil on raskendatud hingamine. Röntgeniga on ka näha, et haigus kahjustab kopse. Pärast seda, kui tehti kindlaks, et haiguse põhjuseks on uus koroonaviirus, korrigeerisid arstid nii patsientide ravimist kui jälgimismeetodeid.

Hiina arstid on üsna kindlad, et tegemist on absoluutselt uue tõve ehk tundmatu päritolu pneumooniaga, mida pole senini maailmas keegi põdenud. Mõned riigid on kasutusele võtnud juba ka ettevaatusabinõusid, sest uue haiguse vastu ravimeid pole. Nii on näiteks Venemaa kehtestanud igaks juhuks piiril Hiinaga karantiini, et haigust mitte oma riiki lubada, kuigi spetsialistide kinnitusel on tegelikult vaid aja küsimus, millal uus viirus jõuab paljudesse maailma riikidesse. On isegi avaldatud arvamust, et uus haigus võib olla jubedam kui tuumasõda. Räägitakse koguni, et 1919. aasta epideemia (Hispaania gripp), mis tappis 5% maailma elanikkonnast, võib korduda homme või ülehomme.

  Kuna uue haiguse vastaste ravimite väljatöötamiseks kulub mitu aastat, siis on küsimus selles, kas me jõuame enne epideemia puhkemist selle ära oodata.