Öötööd tegevatel inimestel on äärmiselt oluline ikkagi süüa ka öösiti. Foto: Vida Press
Hea nõu
17. september 2020, 07:00

TÖÖTAD ÖÖSITI? Söö nii – siis pole karta, et lähed paksuks! (1)

Kas öösel söömine teeb kindlasti paksuks? Aga kuidas süüa, kui on vaja öösiti töötada? Toitumisnõustaja ja treener Heikki Mägi lükkab ümber mitu müüti öötööst ja söömisest. Kindlasti peab ka öösel sööma!

Öösiti tööl käimine on tänapäeval tavaline - esimese hooga meenuvad kohe meie kõigi heaolu nimel pingutavad arstid, politseinikud ja päästeametnikud, tanklateenindajad või hoopis mõne tootmisettevõtte kahes vahetuses töötavad inimesed, kirjutab Heikki Mägi Fitlapi blogis.  Julgen öelda, et nende inimeste arv meie ümber on päris muljetavaldav.

Samas joonistub öösiti töötavate inimeste kirju lugedes välja üks väga selge arusaam. Paljudele on jäänud/jäetud mulje, et öötöö rikub kõik – mis öösel suhu läheb, see kohe ka helikiirusel puusadel koha sisse võtab.

Jah, öötöö võib tõesti sinu keha normaalse rütmi sassi ajada, ent targalt ja teadlikult toimides on siiski võimalik saavutada kõik endale seatud eesmärgid. Olen mõnes artiklis vahel kasutanud mõtet  - vanus ei ole vabandus. Seekord sobib kenasti mõte - öötöö pole vabandus.

Foto: Pixabay

Öötöö võib tekitada terviseprobleeme

Öötöö võib tõesti sinu keha segadusse ajada. Ja segaduses keha väljendub alati mõne ebameeldiva probleemina. Rääkida keha ju ei oska.

Öötöö korral on täheldatud:

  • muutusi isudes,
  • täielikult väljapuhata on keeruline,
  • kehakaalu tõusu,
  • kõhukinnisust, -lahtisust, -gaase ja kõrvetisi.

Samas on kõiki neid probleeme võimalik tervisliku ja targa toitumisega ära hoida või vähemalt leevendada.

Kindlasti mõjutavad meie üldist enesetunnet peale söömise ka une hulk ja kvaliteet, kehaline aktiivsus ja palju muud, ent täna räägin eelkõige sellest, kuidas "öises vahetuses" süüa.

6 nõuannet, kuidas öösel süüa

1. Öösel pead sööma

Esiteks on äärmiselt oluline öösiti ikkagi süüa. Kui sinu eelnev toidukogus on olnud normi piires, ei muutu öösel söödud toit mitte mingil juhul keharasvaks. Keha suudab väga kenasti erinevate elurütmidega kohaneda ja tema jaoks ei muuda hiline kellaaeg midagi.

Võta kaasa mõte: kui sinu ööpäeva toidukogus on paigas, ei oma söömise kellaaeg tähtsust.

Foto: Pixabay

2. Jaga toidukorrad väiksemateks portsudeks

Tavaliselt soovitame inimestel süüa neli toidukorda päevas. Ühest küljest sobitub see mõnusalt elurütmi, teisest küljest soosib see ka kaalulangetamist. Samas kipub öösel töötavate inimeste ärkvelolekuaeg olema tavainimesega võrreldes pikem. Eriti pereinimestel - soovitakse ju ka perega koos aega veeta.

Sellisel juhul on täiesti vastuvõetav, kui mõni ettenähtud toidukordadest jagatakse omakorda pooleks. Näiteks süüakse kolm suuremat toidukorda ning kaks vahepala (mis moodustab kokku ühe suure tavatoidukorra).

Võta kaasa mõte: kui sinu ärkvelolekuaeg on pikk, sobib kenasti toidukordade poolitamine.

3. Söömise kellaaeg ei ole oluline

Söömisel kellaaeg on äärmiselt ülehinnatud. Kehale ei ole oluline, kas söök tuleb kümme minutit varem või hiljem. Sellepärast ei ole kehale probleem ka öösel sööki n-ö läbi hekseldada.

Ja nagu minu eelnevast jutust võid juba ennetavalt järeldada - öine söömine ei tee paksuks. Söö siis, kui kõht tühjaks läheb. Kui sul on ööpäevane toidukogus teada, pole rohkem vaja pead murda.

Võta kaasa mõte: ära ela oma elu keeruliseks - jaga toidukorrad lihtsalt päeva peale võrdselt ära.

4. Võid süüa täiesti tavalist toitu

Öine toidukord ei pea mitte kuidagi erinema päevastest toidukordadest. Ja mis kõige parem – pole mingisugust vajadust vältida süsivesikuid. Üldiselt arvatakse ju, et õhtused süsivesikud mõjuvad kehakaalule hukutavalt. Kahjuks on see müütide müüt.

Kui süsivesikuid on toidus mõõdukalt ning need on tavapärasest hoolikamalt valitud, sobivad need ideaalselt tervislikku menüüsse, ka öösel.

Seepärast vali ka öösiti tavaline söök, mis sisaldab valkusid, rasvu ja süsivesikuid. Üle 600 ööseks sobiva retseptiidee saad SIIT. Eranditult iga retsept sellest nimekirjast sobib ka öösel sinu toidulauale.

Võta kaasa mõte: öine söögikord ei pea erinema teistest toidukordadest.

Foto: Pixabay

5. Planeeri toidukordi

Toidukordade planeerimine on äärmiselt oluline. Mõtle kodus oma töö-öö läbi ja viska midagi suupärast kotti. Kui lähed tööle ilma söögita, lood ideaalsed tingimused kustutada isud millegi ebatervislikuga.

Ja isude tekkimine on sageli planeerimatuse tagajärg. Kui sul on toit kodust kaasa võetud, ei tule sul mõttessegi ega ole ka vajadust haarata esimese ettejuhtuva söögipoolise järele. Ka kringlid ja muud maiustused töökoha söögilaual ei tundu enam nii ahvatlevad.

Võta kaasa mõte: planeeri toidukordi ja võta oma söögid kaasa.

Foto: Pixabay

6. Joo vett ja piira kohvijoomist

Mõõdukas koguses kohvi joomine ei ole otseselt kahjulik. Samas ei tee kehale head, kui jood suures koguses kohvi ärkvel püsimiseks. Tassike-kaks öö jooksul on sobiv, aga sellest rohkem võib hakata mingil hetkel tekitama vaevusi. Kas või eespool mainitud kõrvetisi.

Kohv viib kehast välja ka vedelikku. Seepärast ära unusta ka öösiti vett juua. Parim viis on ennetada janu ning juua iga kohvitassi kohta ka klaas vett.

Võta kaasa mõte: kohvi võid juua, aga mõõdukalt. Tassi kohvi kohta joo alati klaas vett.

Foto: Pixabay