Viirushaigustesse haigestumine on endiselt tõusutrendil.Foto: Mari Luud
Uudised
16. jaanuar 2020, 11:16

KÕRGHOOAEG ON EES: praegu ringleb kolm gripiviiruse tüüpi (8)

Alanud aasta teisel nädalal  pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 3059 inimest, haigestunute arv kasvas võrreldes sellele eelnenud nädalaga pea veerandi võrrat, teatab terviseamet. Grippi haigestunute arv püsis samal tasemel.

Terviseameti andmetel on haigestumuse intensiivsus võrreldes varasemate aastate sama perioodiga samal tasemel. Gripi kõrgehooaeg pole veel käes, kuid haigestumine on endiselt tõusutrendil.

Hooaja algusest on haiglaravi vajanud 75 inimest, üle 75 protsendi haiglaravi vajanutest on olnud alla 19aastased lapsed ja noorukid.

Laboratoorselt kinnitati 57-A ja 33 B-gripiviirust. Praegu ringleb Eestis kolm gripiviiruse tüüpi: A-gripiviiruse alatüüp A(H1N1), B-gripi viirus ja A-gripiviiruse alatüüp H3N2. Nende viirustüvede eest kaitseb ka selle hooaja vaktsiin.

Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel oli grippi haigestumise intensiivsus madal Euroopa regiooni kõikides riikides, välja arvatud Lätis, kus haigestumuse intensiivsust hinnatakse keskmiseks.

Parim viis grippi haigestumist vältida on end gripi vastu vaktsineerida. Vaktsineerida saab end endiselt nii perearsti juures kui vaktsineerimiskabinettides. Kindlasti peaksid vaktsineerimise peale mõtlema riskirühma kuuluvad inimesed, sest riskirühmade puhul võib gripi põdemine mööduda väga raskelt ja lõppeda ka surmaga.