Foto: Vida Press
Hea nõu
17. jaanuar 2020, 05:00

IGAVENE KÜSIMUS: miks peab talvel kindlasti mütsi kandma?

Müts tundub paljudele vastumeelne aksessuaar, mida hea meelega ei panekski pähe. Miks on külmade ilmadega siiski oluline pea soojas hoida? 

Üks loogilisemaid põhjuseid, miks kanda mütsi, on loomulikult see, et mütsiga on oluliselt soojem kui mütsita, selgitab Apotheka Beauty iluekspert Riin Liplik. Külmetades nõrgeneb keha immuunsüsteem ning organism muutub vastuvõtlikumaks kõiksugustele viirustele. Mütsi kandmine kaitseb otseselt ka kõrvapõletiku eest.

Mitmed uuringud on näidanud, et kiilaspäisel peakatteta inimesel võib soojuskadu peanaha kaudu moodustada kuni 50 protsenti kogu soojuskaost. Juuksed aitavad küll soojakadu vähendada, kuid sellegipoolest peaks külmal ajal alati müts peas olema.

Külmal ajal mütsita käimine teeb inimese viirushaigustele vastuvõtlikumaks ja võib rikkuda ka juukseid, ütleb Apotheka Beauty iluekspert Riin Liplik. Foto: Erakogu

Mütsi kandmine kaitseb pead ja kukalt külma õhu ning tuule eest. Kui pea või kukal saavad külma ehk rahvakeeles kui tuul tõmbab läbi, võivad tekkida lihasvalud kukla-, kaela- ja õlapiirkonnas ning peavalud.

Talvemütsi valides tasub tähelepanu pöörata mütsi materjalile. Ideaalne talvemüts kaitseb tuule eest, kuid samas on tehtud hingavast materjalist. Kui müts ei lase niiskust välja, läheb peanahk märjaks ning nii on eriti lastel ja vanematel inimestel külmetused kerged tulema. Mütsi tasub kindlasti kanda ka tuulega isegi juhul kui muidu õhutemperatuur talve kohta üsna soe on.

Külm kahjustab ka juukseid

Palja peaga õues olemine kahjustab ka juukseid ja peanahka. Peanahakapillaarid tõmbuvad külmaga kokku ja juuksed saavad organismist vähem toitaineid. See muudab juuksed hapramaks ja aeglustab nende kasvu. Juuksevärv võib muutuda tuhmimaks ja juukseotsad lõhenevad kergemini. Põhjuseks on eelkõige see, et külm temperatuur aeglustab juuksesibula verevarustust.

Juukseid kahjustab ka pidev temperatuurikõikumine – siseruumist õue minnes võib väga külmal perioodil temperatuur kõikuda lausa 40 kraadi võrra. Juustele mõjub see kurnavalt ja põhjustab juuste hõrenemist. Lisaks võivad tekkida probleemid peanahaga – kõõm on selge märk sellest, et pole arvestatud peanaha vajadusi.

Maskid ja vitamiinid

Et talvine pidev siseruumides viibimine kuivatab juukseid, tuleks talvel neid regulaarselt maskidega turgutada ja regulaarselt otsi lõigata. Nii naistele kui ka meestele on välja töötatud ka spetsiaalsed juuste väljalangemise vastased tooted, on mitmeid seerumeid ja ampulle, mis soodustavad juuksekasvu . Talvisel ajal on mõistlik võtta ka juuksevitamiine, mis aitavad säilitada juuste normaalse kasvu ja neid tugevdada.